Virus HIV-a možda nekome i pomaže

Francuski naučnici uspeli su prvi put u svetu da genskom terapijom zaustave kod dva deteta uglavnom neminovan razvoj retkog moždanog oboljenja genskog porekla – adrenoleukodistrofije. Prof. dr Patrik Oburg (Patrick Aubourg) iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) postigao je s grupom naučnika taj uspeh kod dvoje dece, ubacujući im genskom terapijom normalni gen koji im je nedostajao, prenose francuski mediji.
Proces se sastoji u dovođenju u kontakt izvađenih ćelija koštane srži s vektorom (prenosiocem) koji u sebi sadrži funkcionalnu verziju nedostajućeg gena. Kao vektor je korišćen modifikovani i potpuno deaktiviran derivat virusa side. Prva dva pacijenta lečena genskom terapijom dobro se osećaju, a njihovo zdravstveno stanje, a pre svega moždane funkcije, koje su se progresivno pogoršavale, sad su stabilizovane, tako da mogu da idu u školu i vode normalan život.
Oprez ipak postoji zbog uvek mogućih "zakasnelih" komplikacija. Za treće dete, kod koga je takođe primenjena genska terapija u lečenju adrenoleukodistrofije, još je rano da se daju bilo kakve zdravstvene prognoze. Rezultati francuskog istraživanja otvaraju put izlečenju sve dece obolele od adrenoleukodistrofije, ako lečenje počne u ranoj fazi bolesti. Istraživanje bi moglo da se iskoristi i u lečenju drugih patologija, korišćenjem potpuno deaktiviranog virusa side kao "podloge".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hivnaukasidavirus
Komentari (0)
Dodaj komentar