Vitamin C – rešenje za dugovečnost

Upravo završeno istraživanje u Velikoj Britaniji potvrđuje važnost vitamina C i njegove uloge u preventivi bolesti. U ispitivanju je učestvovalo 20.000 ljudi, a sve zajedno ono je trajalo 4 godine.

Rezultati otkrivaju da redovno unošenje ovog vitamina, odnosno voća i povrća koje njime obiluje, značajno smanjuje rizik od smrti usled raznih oboljenja, između ostalog i onih kardio-vaskularnih i tumora.

Čak i kod osoba koje unose minimalne količine vitamina C svakoga dana, mogućnost srčanih oboljenja i moždanih udara se smanjuje za 20%, a kod ispitanika koji obilato koriste u ishrani voće i povrće bogato ovim vitaminom, taj postotak dostiže i 50%.

Izraženo u procentima, otprilike isto važi i za tumore, ali samo kod muškaraca. Kod žena vitamin C igra manju ulogu, i to je činjenica za koju još uvek ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje. Ekipa naučnika koji su ispitivanje sproveli smatra da je verovatni uzrok ne pol, već vrsta tumora.

Činjenica je da žene i muškarci oboljevaju od različitih vrsta kancera, odnosno da se kod žena javljaju oblici koji kod muškaraca ne postoje. Rak dojke je primer za to, a izgleda da kod ove vrste vitamin C nije tako moćno preventivnio sredstvo, kao kod npr. raka pluća koji je mnogo karakterističniji za muški deo populacije.

Još od ranije je poznato da je vitamin C moćni aktioksidans, odnosno neutralizator dejstva slobodnih radikala koji oštećuju DNA i čije je dejstvo upravo povezano sa procesima starenja i pojavom hroničnih oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar