Voda na Marsu, da ili ne?

Čudne naslage otkrivene na letelici Phoenix Mars Lander mogle bi biti prvi dokaz postojanja vode u tečnom stanju na sadašnjem Marsu. Na fotografijama koje je na Zemlju poslala robotska letelica vide se kapljice koje se povećavaju, spajaju i kaplju s letelice i svojim ponašanjem odgovaraju svojstvima vode u tečnom stanju.
Letelica Phoenix Mars Lander sletela je u blizini Marsovog Severnog pola još u maju prošle godine i tokom svog boravka napravila je nekoliko "autoportreta" radi procene svog stanja. Proučavajući te fotografije naučnici su otkrili čudne naslage na površini letelice. Oni veruju da se radi o vodi u tečnom stanju.
"Pretpostavljamo da se radi o slanom blatu koje je zapljusnulo Phoenix Mars Lander prilikom spuštanja na površinu Marsa. So u blatu je posle toga apsorbovala vodenu paru iz atmosfere i na taj način su se formirale vodene kapljice", rekao je za National Geographic šef istraživačkog tima Nilton Reno (Nilton Renno).
Iako na Marsu vladaju arktičke temperature, voda na njemu može ostati u tekućem stanju, jer sadrži veliku količinu soli iz perhloratne kiseline, koja je po svojim svojstvima slična antifrizu. Naučnici su saglasni u stavu da pronalazak tekuće vode implicira i pogodnost Marsa za život. Nilton Reno kaže da su slike na kojima se vide kapljice nedovoljno visoke rezolucije da bi se mogli istražiti i sitni detalji, a takođe i da instrumenti na letelici namenjeni pronalasku tekuće vode nisu ništa otkrili. Međutim, i on i njegov tim uvereni su da ono što su videli odgovara ponašanju tekuće vode.
"Pošto su temperature padale kako se misija bližila kraju, videli smo da se svuda unaokolo formira mraz, a kapljice u potpunosti nestaju. To sasvim odgovara smrzavanju vode u hladnim delovima atmosfere. Takođe, i nešto pre nego što ova "naslaga" kapne s letelice, ona potamni, a to se događa i prilikom topljenja leda zbog razlike u količini refleksije vode i leda", rekao je Reno.
Postojanje tekuće vode na Marsu mogućim smatra i Nikolas Toska (Nicholas Tosca), geohemičar s Harvarda, koji nije član istraživačkog tima. On potvrđuje da bi zbog postojanja perhlorata voda na Marsu mogla ostati u tekućem stanju sve do temperature od -70 stepeni Celzijusa, a to je otprilike temperatura na Marsu, gde su fotografije snimljene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marsnaukavoda
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miloš Gagić

    Super je.