Vredi pogledati – Pentax MZ-30

Pentax MZ-30 je jedan od modela Pentax AF SLR (Autofocus Single Lens Refleks) foto aparata. Spada u kategoriju jeftinijih aparata (700DEM) ali je opremljen karakteristikama i moguđnostima svojstvenim aparatima više klase (profesionalnim). Moglo bi se reći da je to „osiromašena“ verzija Pentaxa MZ-7.

Izuzetno je jednostavan za rukovanje. Model AF SLR 35mm je dimenzija 135.5x92x63.5mm, težine 360g bez baterija. Koristi dve CR2 litijum baterije od 3V. Sadrži odličan izbor fabrički setovanih kontrola ekspozicije na osnovu 6 tačaka iz kadra (six-segment metering), što je karakteristično za mnogo skuplje modele. Pri podešavanju merenje se vrši na osnovu prioriteta blende i prioriteta ekspozicije (ima ugrađen TTL fleš – blic, kao i mogućnost manuelnog merenja). Osetljivost filma za auto fokus je DX ISO 25-5000 a za manuelni ISO 6-6400. Premotavanje filma se vrši automatski brzinom od 2 snimka u sekundi. Okidač (ekspozicija) je elektronski kontrolisan. Tražilo je TTL tipa sa 92% pokrivenosti horizontalno i vertikalno. Za prezentiranje svih potrebnih informacija sadrži LCD displej, dovoljne veličine i lak za čitanje.

Na osnovu svih ovih podataka može se zaključiti da Pentax MZ-30 zaista zaslužuje punu pažnju. Raniji pokušaji proizvođača ovih aparata nisu se odnosili na aparate više klase. Zbog toga se svim njihovim modelima pristupa sa negativnim predubeđenjem. Međutim, MZ-30 funkcioniše izuzetno dobro. Auto fokus je brz i precizan, iako je malo bučniji od sličnih Canon aparata. Okidanje proizvodi minimum buke, a ugrađen motor funkcioniše odlično.

Osim niza prednosti (dizajn, izrada, puno opcija, vrhunske mogućnosti, jednostavno rukovanje, cena), postoje i nedostaci, koji se ogledaju u nemogućnosti kontrole dubine polja oštrine (depth-of-field preview) očitavanja i nepogodnosti za rad pri jakom suncu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar