Windows 2000 sve više i u kućnoj upotrebi

Izgleda da je Windows 2000 Professional uspeo da prodre u polje kućne upotrebe dublje nego ijedan član Windows NT porodice do sada. Naime, prema izveštaju agencije za istraživanje Interneta StatMarket pri firmi WebSideStory, a na osnovu provere log fajlova web servera, može se zaključiti da je Windows NT bio gotovo čisto poslovni operativni sistem za stone konfiguracije, što se dokazuje činjenicom da je njegova upotreba vikendom (kada preduzeća ne rade) bila manja za oko 50% u odnosu na radni dan.

Sa druge strane, Windows 2000 ne pokazuje takve varijacije, iz čega se da zaključiti da je on zastupljeniji na kućnim kompjuterima od Windows-a NT, a značajnim se može smatrati i podatak da je Windows 2000 šire prihvaćen među vlasnicima prenosnih računara nego što je to bio NT (u vreme NT-a su se vlasnici laptop-ova radije opredeljivali za OS iz Windows 9x familije).

WebSideStory tvrdi da je, od pojave Windows-a 2000 u februaru 2000. godine, njegova zastupljenost među računarima povezanim na Internet (što je parametar preko kog WebSideStory i meri popularnost operativnih sistema) povećana sa 0,1% na 3,73% (podatak od 8. novembra 2000). U istom periodu, upotreba NT-a u istoj (Internet) populaciji opala je sa 7,25% na 6%. Windows 2000 je, takođe, uzeo deo tržišta i Microsoft-ovim operativnim sistemima namenjenim širem tržištu: Windows-u 95, 98 i Me: njihov udeo je opao sa 85,5% u februaru na 82,79% 8. novembra.

Ipak, sve ove promene na tržištu nisu se ni na koji način negativno odrazile na Microsoft, koji je proizvođač svih pobrojanih operativnih sistema: ukupan udeo svih verzija Windows-a među operativnim sistemima korisnika Interneta čak je, neznatno, povećan: sa 92,51% na 92,85% (u istom periodu).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar