Windows – Podešavanje prikaza „ToolTip“ pomoći

Sa pojavom Windows-a 95 na kompjuterskoj sceni, pojavio se i novi vid pomoći korisnicima – ToolTips (kratka tekstualna pomoć, koja se pojavljuje iznad ikonica paleta sa raznim alatkama). Dovedite pokazivač miša iznad bilo koje ikonice, bilo koje aplikacije, i nakon nekoliko sekundi videćete koristan opis tj. kratko objašnjenje čemu služi data alatka. U slučaju da vam je na računaru podešena visoka ekranska rezolucija, ili je font za prikaz ToolTip pomoći suviše mali, nećete moći da sa lakoćom pročitate objašnjenje. Zato ćemo vam u narednim redovima prikazati kako možete da prikaz ove pomoći prilagodite sebi.

Da bi došli do mesta za podešavanje, kliknite desnim tasterom bilo gde na radnoj površini (desktopu) i izaberite „Properties“. Otvoriće vam se dijalog prozor „Display Properties“, u kome treba da pređete na karticu „Appearance“. Zatim iz padajuće liste „Items“ izaberite „ToolTip“. Kada ste izabrali ovu stavku, prikazaće se i odgovarajući elementi podešavanja date stavke: font (Font), boja fonta (Font Color), veličina fonta (Size) i boja pozadine (ToolTip Color). Sada malo eksperimentišite, i menjajte parametre ovih osobina. Ukoliko vam je tekst bio sitan, povećajte font ili povećajte kontrast boje pozadine i slova. Na slici možete da vidite kako izgleda ToolTip pomoć čije su osobine:

  • Font – „Tahoma“
  • Boja fonta – bela
  • Boja pozadine – crna
  • Veličina fonta – 10
  • Bold
Kada izvršite bilo kakvu promenu, kliknite dugme „Apply“ radi primene novog podešavanja na sistemu. Nastavite sa podešavanjima sve dok ne budete sasvim zadovoljni. Na kraju kliknite na „OK“ za zatvaranje dijalog prozora „Display Properties“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar