Windows – Postavljanje videa na Desktop

Ako spadate u one koji nikad nisu zadovoljni izgledom svog Desktop-a i stalno nešto doterujete, možete probati i narednu mogućnost. Radi se zapravo o postavljanju digitalnog videa na vašu radnu površinu. To može biti neki vaš porodični snimak ili omiljeni insert iz nekog filma. Ono što je bitno jeste format tog video-zapisa, a pošto se ova mogućnost zasniva na osobini Desktop-a da prikaže sadržaj kao web stranicu, kao rešenje nameću se dva formata: Windows-ov AVI format i najpopularniji kompresioni format – MPEG.

Cilj možete postići na više načina, a opisaćemo onaj najlakši. Za početak pripremite neki video-fajl. Ako posedujete MS Office paket, možete pokrenuti bilo koju od aplikacija, jer svaka od njih poseduje mogućnost snimanja dokumenata u HTML formatu, što je nama jako bitno. Pokrenite recimo MS Word, otvorite novi dokument – „File> New“ i kliknite u telo dokumenta. Sa padajućeg menija izaberite „Insert> Object“ i otvoriće vam se novi dijalog, u kome ćete iz liste odabrati npr. „Media clip“ i kliknuti „OK“.

Nakon ovoga, na površini dokumenta će se pojaviti ikonica novog objekta, kliknite desnim tasterom i izaberite opciju „Media clip object> Open“. Otvoriće vam se klasični „Media player“, u kome ćete izabrati meni „File> Open“, i u dijalogu pronaći i selektovati pripremljeni video-fajl. Snimite ovako formiran dokument kao web stranicu – izaberite meni „File> Save As“, te u dijalogu „Save As“ odaberite za format „Web page“.

Vratimo se sada na Desktop, pa desnim tasterom kliknimo na radnu površinu i izaberimo „Properties“, te pređimo na karticu „Web“. Potvrdite polje „View my Active Desktop as a web page“, a zatim kliknite na dugme „New“. U dijalogu koji će vam „iskočiti“ izaberite i kliknite dugme „No“. Preostaje vam da samo sa dugmetom „Browse“ pronađete snimljeni Word dokument i kliknete „OK“. Da biste snimili promene na Desktop-u, kliknite još jednom „OK“.

I to je to. Da biste pokrenuli video-klip, pritisnite funkcijski taster „F5“ na tastaturi, ili kliknite desnim tasterom na površinu klipa i izaberite „Play“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar