Windows – Prikaz dugačkog menija u više kolona

Ako se sećate, u Windows-u 95 kada izaberete meni „Start> Programs“, u slučaju da je lista programa predugačka, meni će se podeliti u više kolona. Na ovaj način videćemo sve stavke ovog menija. Sa dolaskom na scenu Windows-a 98, stvari su se malo promenile, sada se ceo meni prikazuje u jednoj koloni, s tim što se na krajevima nalaze široki dugmići (sa usmerenim trouglićima) za listanje stavki koje se trenutno ne vide. Ovo često može da bude zamorno pošto listanje stavki ide dosta sporo.

Da bi učinili da se ovaj meni vrati na prikaz stavki u više kolona, biće potrebno da napravimo jednu izmenu u Registry bazi Windows-a. Uradite sledeće:

  • Izaberite „Start> Run“, te u komandnu liniju upišite „regedit“ i kliknite na „OK“.
  • Otvoriće vam se prozor Registry Editor-a. Pređite u levi deo prozora i pređite kroz stablo sledećom putanjom: „HKEY_LOCAL_MACHINE> SOFTWARE> Microsoft> Windows> CurrentVersion> Explorer> Advanced“.
  • Pređite u desni deo prozora i kliknite desnim tasterom, te izaberite opciju „New> String value“.
  • Pojaviće se nova stavka sa početnim nazivom „New value #1“, koju treba da izmenite u:
    StartMenuScrollPrograms„.
  • Kada ste upisali naziv, pritisnite „Enter“ radi snimanja novog naziva.
  • Zatim ponovo, pritisnite „Enter“ za otvaranje dijaloga „Edit String“. Kada se on prikaže, u polje Value data unesite: „False„.
  • Pritisnite „Enter“ i zatvorite Registry Editor.
Nakon ovoga verovatno će biti potrebno da restartujete kompjuter, a možda i neće, Windows je uvek nepredvidljiv. Kada sad ponovo otvorite meni „Start> Programs“, videćete sve objekte, i to u više kolona (kao na slici).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar