Windows – Put do nedavno korišćenih fajlova

Kada svakodnevno radite sa velikim brojem dokumenata iz više aplikacija, jako dobro dođe Windows-ova opcija koja izlistava nedavno korišćene fajlove. Pristup ovom folderu ide sa desktopa, preko Start-a i menija Documents. Međutim ovde je prisutno samo 15 poslednje korišćenih fajlova, što može biti malo u slučaju intenzivnog rada. Kako dobiti mogućnost prikaza više od 15 fajlova (ili možda manje)? Za ovaj problem i ograničenje samog Windows-a postoji nekoliko rešenja.

Sve prečice do nedavno korišćenih dokumenata, sa menija Documents, fizički se na disku nalaze na putanji „c:WindowsRecent“. Kod vas je početni deo putanje možda drugačiji, i to u slučaju ako ste Windows instalirali u nepodrazumevanom folderu. Pošto je ovo „skriveni“ folder, možda ga odmah nećete moći videti u okviru Windows Explorer-a.

Često folder Recent sadrži veći broj prečica nedavno korišćenih fajlova. Da bi vam ovaj folder sa desktopa bio dostupniji, kliknite desnim tasterom na ikonu foldera i prevucite ga u neki od foldera:

  • StartUp
  • Start Menu
  • Desktop

Kada otpustite desni taster miša, izaberite opciju „Create Shortcut(s) Here“ i nedavno korišćeni fajlovi će vam biti daleko „na jedan klik“.

Još jedan trik je da vam ceo sadržaj foldera Recent bude dostupan sa palete poslova, odnosno Taskbar-a, a ovo je možda i najbolje rešenje. Da biste ovo dobili kliknite desnim tasterom miša iznad prazne površine na Taskbar-u, te izaberite meni „Toolbars> New Toolbar…“. U novom dijalogu locirajte folder Recent, a ukoliko ga ne vidite, dovoljno će biti da upišete naziv foldera u tekst polje (samo Recent) i kliknite OK. Na Taskbar-u će se pojaviti nova paleta „Recent“ (kao na slici), a da biste pristupili fajlovima, kliknite malo dugme označeno sa „>>“. Kada budete želeli da uklonite ovu paletu, ponovo kliknite desnim tasterom iznad palete i izaberite opciju „Close toolbar“, te u narednom dijalogu kliknite OK.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar