Windows XP u Srbiji

I pored (uobičajeno) mnogobrojnih kritika na račun Microsoft-a i njegovog novog čeda – Windows XP, svetska informatička, ali i šira javnost, nepodeljena je u oceni da je 25. oktobar svakako jedna od prekretnicâ za budućnost personalnih računara, pošto gotovo ništa više neće ostati isto.

Ovaj datum za informatičku zajednicu u Srbiji i Crnoj Gori ima i dodatnu, dublju dimenziju: posle decenijske izolacije naše zemlje, promocijom Windows-a XP, održanom kad i u ostatku sveta – 25. oktobra, u beogradskom Sava centru, Microsoft je na velika vrata ušao na ovdašnje tržište. Redmondski gigant, tj. njegova ovdašnja ispostava (Microsoft Jugoslavija), očigledno je premijerom u Sava centru svima želela da stavi do znanja da, od sada, ni u Srbiji više ništa neće biti kao što je bilo. Gala događaj započeo je promocijom interfejsa, mogućnosti i svojstava novog OS-a, a potom je nastavljen koncertom sastava “Orthodox Celts” u holu i besplatnom projekcijom filma “Jurassic Park III” u velikoj dvorani Sava centra. Odavno u beogradskom kongresnom centru nije vladala ovakva gužva – svi koji iole drže do sebe u srpskoj informatici i biznisu (a bogami i entertainment-u) sjatili su se te večeri na ambiciozno najavljeni “koktel” i pravili neopisivu vrevu u kojoj je malo šta od promocije bilo moguće pratiti, a redovi “za isprobavanje” pred kompjuterima na kojima se vrteo novi OS bili su kilometarski. Premda se na upriličenju ovog dešavanja očigledno nije štedelo, način deljenja osveženja (isključivo proizvodi kompanije Coca-Cola i obavezno posedovanje kupona), količina (1 limenka po posetiocu), nesposobnost da se izađe na kraj sa neopisivom količinom mladih stanovnika Srbije, željnih svega, i pomalo trapava organizacija, ostavili su pomalo gorak ukus, primeren Microsoft-ovoj standardnoj hladnoći, samodovoljnosti i ubeđenosti da uvek “znaju šta je najbolje” za korisnika.

No ipak, budimo objektivni: te večeri viđeno je mnogo toga novog, a najbitnije je da je ovim događajem za Srbiju označena nova, “legalna” era u poimanju autorskih prava u informatici i digitalnim vodama uopšte. Premda finansijski posustaloj naciji, kojoj je ogromna količina softvera vodećih kompanija instalirana na kućnom računaru jedno od retkih zadovoljstava ostavljenih u amanet od Miloševićevog doba, sigurno neće prijati pomisao na novu stavku u, ionako uvek “nelikvidnom”, kućnom budžetu, dugoročno posmatrano, veliki posao na lokalizaciji široke palete proizvoda, kao i udovoljavanju specifičnim zahtevima ove sredine, mogao bi da obezbedi nova radna mesta i podstakne gotovo potpuno mrtvu domaću softversku industriju (poslednja reč, nažalost, trenutno gotovo da zaslužuje znake navoda oko sebe), dok bi korisnici dobijali proizvode kojima bi bili zadovoljniji i koji bi im bili daleko jednostavniji za upotrebu. Proces neće biti brz, lak niti bezbolan, ali je neminovan i samo je pitanje za koji će se tempo MS, ali i Vlada Srbije opredeliti. Toliko o reperkusijama pojave XP-a na život u Srbiji. Pogledajmo sada šta je to što novi Windows nudi.

Microsoft (kako smo već navikli!) svoj najnoviji proizvod predstavlja kao početak sasvim novog razdoblja u primeni personalnih računara, navodeći da promena izgleda korisničkog sučelja ni izbliza nije najveće unapređenje u novoj verziji. Prema tvrdnjama iz MS-a, radi se o drastično poboljšanom kódu zasnovanom na jezgru prethodne verzije – Windows 2000, koje se, opet, temelji na oprobanoj, robustnoj i pouzdanoj Windows NT tehnologiji. XP-om se definitivno stavlja tačka na Win 9x proizvodnu liniju (čiji je poslednji izdanak, bolje rečeno slepo crevo, bio Windows Me), a NT-zasnovana tehnologija, posle toliko godina, najzad na velika vrata ulazi i u domove, a ne samo u kancelarije. Pored ovih krucijalnih novina, nova bi verzija Windows-a trebalo da pomeri granice i u oblastima komunikacije, interfejsa (prepoznavanje glasa), digitalne fotografije, muzike i videa, predstavljajući centralnu tačku objedinjavanja korisnika, lokalne mašine, i svetske Mreže.

Domaćin centralne promocije Windows-a XP, održane (patetično?!) u Njujorku, bio je Bil Gejts (Bill Gates) glavom i bradom, predsednik kompanije i glavni softverski arhitekta. Promocija je održana u Marriott Marquis Theater-u na Tajms Skveru, a prisustvovali su joj vodeći ljudi svetske informatičke industrije, kao i predstavnici preko 50 MS-ovih partnera. Pored same promocije, njujorška premijera je obuhvatila i besplatni Sting-ov koncert u Bryant Park-u.

Relevantni testovi pokazuju da je Windows XP do sada najbrži Microsoft-ov operativni sistem. On brže radi i brže se podiže od svojih prethodnika, a omogućuje i primetno brži rad aplikacija, kao i nove mogućnosti, poput efikasnijeg prebacivanja korisnika, daljinskog upravljanja računarom i mnogih drugih.

Novi Windows podržava više od 12.000 hardverskih uređaja, od čega je 5.900 novih, dodatih od premijere Windows-a 2000 do danas. Oko 90% aplikacija nastalih u poslednje tri godine kompatibilno je sa XP-om.

XP se isporučuje u tri verzije: Home Edition, Professional, kao i u posebnoj 64-bitnoj verziji za mrežne servere. Razlike među ovim izdanjima nisu zanemarive.

Kućno izdanje omogućuje rad i komunikaciju u kućnoj mreži računara i uređaja. Izdanje za poslovnu primenu (Professional) namenjeno je kompanijama svih veličina i omogućuje im upravljanje personalnim računarima na daljinu, unapređenu mrežnu bezbednost, kao i komunikaciju u lokalnim mrežama (uključujući i bežične). Novi operativni sistem već pokreće preko 150.000 računara širom sveta.

Ostaje još da vidimo koliko će vode proteći do verzije Windows-a potpuno lokalizovane za ovdašnje korisnike, što podrazumeva prevod kompletnog interfejsa (i mnogo šta još, naravno). Nadajmo se – ne mnogo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar