Word 2002 – Kreiranje vodenih žigova

Microsoft je u odnosu na pređašnje verzije Word-a, u novoj verziji 2002 (XP) unapredio metod za dodavanje vodenih žigova (watermarks) i olakšao korisnicima upotrebljavanje ove opcije. Sve je zasnovano na upotrebi specijalizovanog dijalog prozora (nije postojao u prethodnim verzijama) preko koga se u pozadinu stranica ubacuju tekst i slike.

Dok vam ova nova metoda omogućava brzo kreiranje jednostavnih vodenih žigova, ukoliko želite nešto složenije i kreativnije rešenje, moraćete da koristite stari metod. Ipak, ukoliko ste početnik, ova nova kreativna opcija Word-a olakšaće vam da personalizujete vaše dokumente i korespodenciju.

Prvo ćemo vam prikazati kako se koristi ovaj novi dijalog prozor (na slici) u Word-u 2002, a zatim ćemo vam objasniti kako se to radi na stari, kreativniji način, uz pomoć header-a i footer-a.

  1. Pokrenite Word XP i izaberite sa padajućeg menija Format opciju Background > Printed Watermark. Pojaviće vam se Printed Watermark dijalog prozor kao na slici.
  2. Izaberite jednu od opcija, ili Picture watermark ili Text watermark. Za ubacivanje slike u pozadinu, izaberite Picture watermark i locirajte grafički fajl na vašem kompjuteru. Unutar polja Scale izvršićete potrebno skaliranje slike. Podrazumevano Auto podešavanje automatski će popuniti stranicu, od margine do margine, ali vam ovo može malo izobličiti sliku. Ako izaberete 100%, slika će zadržati svoju originalnu veličinu. Pošto će Word automatski izbledeti sliku izabranu za pozadinu, možda nećete ni morati da potvrđujete opciju Washout. Ova opcija dodatno izbleđuje (dodaje efekat "ispranosti") sliku.
    Za tekstualni vodeni žig, možete koristiti jedan od prisutnih šablona, kao što su: ASAP, CONFIDENTIAL, TOP SECRET itd., ili unesite sopstveni preko polja za unos. Izaberite Font, Size (veličinu teksta), Color (boja fonta), kao i odgovarajuću orijentaciju teksta na papiru (horizontalna ili dijagonalna). Opcija Auto širi tekst od margine do margine u pravcu Layout-a. Potvrđena opcija Semitransparent vrši izbeljivanje teksta.
  3. Na kraju izaberite Apply da biste videli kako izgleda vodeni žig, i to bez zatvaranja dijalog prozora, ili izaberite OK za zatvaranje dijalog prozora i vraćanje u dokument.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar