Word 2002 – Opcija praćenja formatiranja

Nastavljamo sa analiziranjem nove verzije MS Word-a, i prelazimo na još jednu novu alatku koja se tiče uređivanja dokumenata. Reč je o alatu koji je Microsoft nazvao Format checking, što znači provera formatiranja, a u stvari se radi o praćenju formatiranja kroz dokumente. Opcija se aktivira preko menija „Tools> Options“, i dijalog prozora „Options“, na kartici „Edit“ nalaze se polja za potvrdu „Keep track of formatting“ i „Mark formatting inconsistencies“. Isključivanjem prve opcije, isključuje se i druga opcija. Takođe, da istaknemo da ako imate slabiji sistem, isključivanjem praćenja formatiranja ubrzaćete rad samog Word-a.

Opcija provere formatiranja ne analizira ceo dokument i nije zamena za onoga koji uređuje dokument. Osnovna namena ove opcije je da označi (obeleži) nekonzistentne delove dokumenta, čije ste formatiranje možda prevideli. Previd se uglavnom dešava ako ne koristite task pane „Styles and Formatting“ (upoznali smo ga ranije). Na primer, na slici imamo jednu listu nabrajanja, gde je jedna stavka uvučena u odnosu na ostale. Funkcija provere formatiranja će naznačiti, uz pomoć plave talasaste linije ispod teksta, da imamo nekonzistentno formatiranje. Ako bi kliknuli desnim tasterom iznad nekonzistentnog dela teksta, dobili bi ste sledeće tri opcije:

  • Make this text consistent with formatting… – ovom opcijom automatski se dati deo dokumenta kontekstno formatira.
  • Ignore Once – ova opcija će ukloniti plavu talasastu liniju i neće ispraviti nekonzistentnost (samo kod prvog slučaja nekonzistentnosti).
  • Ignore Rule – poslednjom opcijom ćemo ukloniti sve znake nekonzistentnosti u dokumentu, a koje su slične datoj nepravilnosti u formatiranju.
.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar