Word – Automatsko formatiranje tabela

Kada u Word-u želite da napravite tabelu i pozovete komandu za kreiranje, nova tabela preuzima formatiranje karaktera i celog pasusa od prethodnog pasusa. Ovo znači da, ako ste u prethodnom pasusu pisali u fontu Arial, veličine 9pt, sa npr. jednostrukim proredom, ovo formatiranje će se primeniti i na tabelu.

MS Word vam pruža mogućnost da automatski formatirate vaše tabele na osnovu 42 šablona koji dolaze uz Word. Za ovu opciju, na raspolaganju vam je funkcija AutoFormat. Da bi ste aktivirali ovu opciju u već postojećoj tabeli, postavite kurzor (tačku umetanja) na bilo koje mesto u tabeli i izaberite padajući meni „Table -> Table AutoFormat„.

Ukoliko želite da formatirate novu tabelu, izaberite opciju za kreiranje „Table -> Insert -> Table„, te u dijalogu „Insert Table“ izaberite standardne opcije o broju redova i kolona, a zatim kliknite na dugme „AutoFormat…“. Pojaviće se dijalog kao na slici. Da bi odabrali neki od ponuđenih formata kliknite u okvir liste „Formats“, prema već unapred definisanim podešavanjima Word će primeniti elemente: Borders, Shading i Font iz datog formata. Da napomenemo samo da kada izaberete ovakav način formatiranja uključuje se i opcija „AutoFit to Content“ koja čini da se svaka ćelija „skupi“ ili „raširi“ tako da bi mogla da se smesti i najšira ćelija u tabeli. Svaku od opcija u dijalogu možete da uključite tj. da isključite. Osim toga potvrđivanjem opcije „Color“ moćićete da primenite druge boje u gotov šablon, ali ne u svaki.

Word i njegova ugrađena formatiranja često u sebi obuhvataju i formatiranja prve kolone (First Column) i prvog naslovnog reda (Heading Row). Na ovaj način Word pretpostavlja da ćete sigurno želeti da imate posebne, prvu kolonu i prvi red tj. da će u njima biti neki naslovni sadržaj. Takođe slična opcija važi i za poslednji red tj. kolonu, gde možete postaviti neke sume, zbirove itd. Da bi ovo uključili potvrdite opcije „Last Row“ ili „Last Column“. Desno u malom prozoru „Preview“ možete pogledati šta da očekujete od primenjenog formatiranja. Kada izvršite sva podešavanja, pritisnite „OK“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar