Word – Konverzija dokumenata „u paketu“

Često se javlja potreba da konvertujete (promenite) neki dokument, iz jednog formata u drugi. Ova aktivnost nije problematična ukoliko treba da promenite format nekolicini dokumenata. Ali šta raditi u slučaju kada morate da konvertujte nekoliko stotina dokumenata (ili čak i više)? Na svu sreću, Word poseduje alatku (tačnije, čarobnjak) za „paketno“ konvertovanje većeg broja dokumenata, iz jednog formata u drugi. Ovaj wizard je, možemo reći, malo „dublje“ skriven u moru drugih opcija koje nudi Word. Naime, alatka se nalazi među podrazumevano instaliranim šablonima i wizard-ima, a njen pun naziv je „Batch Conversion Wizard“.

Ovu opciju ćete ponaći preko padajućeg menija „File> New“, te prelaskom na karticu „Other documents“, u novom dijalog prozoru. Ukoliko ovde ne pronađete šablon pod nazivom „Batch Conversion Wizard“, biće potrebno da ga instalirate. Ubacite instalacioni Office 2000 disk, i pokrenite Setup, te opciju Add or Remove. Kod izbora opcija za instaliranje, krenite od korena sledećom putanjom: Microsoft Office> Microsoft Word> Wizards and Templates> More Wizards. Nadalje, ispratite instalacionu proceduru do kraja i imaćete ovaj čarobnjak.

Sada možete da pokrenete čarobnjak sa „File> New> Other Documents> Batch Conversion Wizard“, koji se sastoji iz pet koraka:

  1. Start – U prvom koraku samo kliknite na „Next“.
  2. From/To – U ovom koraku birate vrstu konverzije. Ili ćete konvertovati paket dokumenata iz drugog formata u Word format, ili iz Word formata (.doc) u bilo koji drugi podržani format (npr. WordPerfect, MS Works, HTML…).
  3. Folder Selection – U ovom koraku biramo izvorišni (Source) i odredišni (Destination) folder na disku. Odnosno, folder gde se nalaze dokumenti koji će se konvertovati, i folder u koji će se po konverziji smestiti.
  4. File Selection – U ovom koraku predstaviće vam se sadržaj izvorišnog foldera, pa ćete onda dvostrukim klikom na nazive fajlova ili klikom na dugme „Select All“, izabrati one koje ćete prebaciti u drugi format.
  5. Finish – U poslednjem koraku samo kliknite na dugme „Finish“. Nakon završetka procesa konvertovanja, dobićete poruku o uspešnom završetku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar