Word – Opcije za snimanje dokumenata

Verovatno niste znali da MS Word nudi ogroman broj opcija, pri snimanju vaših dokumenata na disk, od kojih neke opcije mogu da vam umnogome olakšaju i obezbede sigurniji rad. Snimanje dokumenata vršimo putem menija „File> Save“ ili „File> Save As“, ili prečicom „Ctrl+S“, a za ove komande su vezana podešavanja iz dijaloga „Tools> Options“. Putem padajućeg menija „Tools> Options“ otvorite dijalog i pređite na karticu „Save“.

Opisaćemo svaku od dostupnih opcija:


  • Opcije „Always create backup copy“ i „Allow fast saves“ se isključuju međusobno, prva od njih omogućava snimanje kopije celokupnog prethodnog stanja u datotekama koje imaju ekstenziju „.wbk„. Na ovaj način sigurno obezbeđujemo dokument, od slučaja narušavanja integriteta dokumenta (nestanci struje, greške operativnog sistema i sl.). Suprotna opcija prvoj je „Allow fast saves“ koja u tekući dokument snima samo promene, i to od prethodnog snimanja. Iako je ovo brži način snimanja (posebno kod dugačkih dokumenata), preporučljiviji je prvi. Razlog za to je da iz „.wbk“ fajla, uvek možemo rekonstruisati prethodno stanje dokumenta, što nije slučaj sa drugom metodom, gde može da dođe do neuspeha u rekonstrukciji.

  • Opcija „Prompt for document properties“ omogućava vam da, kod prvog snimanja dokumenta, bude ponuđena opcija upisivanja osobina vezanih (dijalog prozor – Properties) za tekući dokument.

  • Opcija „Prompt to save Normal template“ omogućava da odredite da li ćete promene u osnovnom šablonu prihvatiti (i snimiti) ili ne, naravno pri snimanju dokumenta na disk.

  • Opcijom „Embed TrueType fonts“ snimate u dokument i sve pripadajuće fontove, tako da ako dokument prenesete na kompjuter koji nema ugrađene date fontove, nećete imati problema. Sledećom opcijom „Embed characters in use only„, umesto cele tabele karaktera određenog fonta, snimaju se samo oni karakteri koji su korišćeni u tekstu. Na ovaj način smanjujemo veličinu dokumenta.

  • Opcija „Save Data Only for Forms“ se odnosi na korišćenje formulara – šablona, a odnosi se na snimanje samo unetih podataka, ali ne i celog šablona.

  • Opcija „Allow background saves“ se odnosi na opciju „AutoRecover„, gde se potvrdom ovog polja omogućava snimanje u pozadini, dok vi nesmetano radite.

  • Opcijom „Save AutoRecover info every“ određujemo vreme automatskog snimanja promena u dokumentu. Potrebno je postaviti što manje vreme (najčešće nekoliko minuta).

  • Opcijom „Save Word files as:“ određijemo podrazumevani format za snimanje Word dokumenata.
Poslednje tri opcije se odnose na zaštitu Word dokumenata, a o njima smo pisali u jednom od prethodnih priloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar