Word – Povezivanje dokumenata linkovima

Da li ste nekada poželeli da u vaš Word dokument postavite link (hipervezu) ka nekom drugom dokumentu, web prezentaciji ili nekoj drugoj vrsti sadržaja? Ako je odgovor „Da“, pročitajte sledeće redove. Word je, kao i drugi programi Office paketa, dosta okrenut Internetu, pa zato osim što možete da dodate linkove svim dokumentima Office-a istovremeno ih možete i snimiti u formatu za web. Dodavanjem linkova u Word dokumentu možete da hipervezama ispletete čitavu mrežu između dva ili više dokumenata, gde će jedan da se referencira na drugi. Referenciranjem postižete povezivanje sa informacijama koje nisu sastavni deo datog dokumenta.

Ali, da pređemo na samo dodavanje hiverveza. Pokrenite Word i otvorite postojeći dokument:

  1. Mišem selektujte deo dokumenta koji treba da posluži kao veza ka drugom sadržaju. Znači to ne mora da bude jedna reč, može da bude čitava rečenica ili pasus (ili grafika).
  2. Izaberite meni „Insert> Hyperlink“ ili pritisnite prečicu sa tastature „Ctrl+K“.
  3. Pojaviće vam se dijalog prozor „Insert Hyperlink“, gde ćete u liniju „Type the File or Web page name“ uneti sam link ili ćete ga izabrati iz donje liste. Na kraju kliknite na „OK“.
Kada se vratite u dokument, deo teksta koji predstvalja link će promeniti boju (podrazumevana je plava boja) i biće podvučen. Ukoliko pokazivačem miša dođete iznad linka, pokazivač će promeniti oblik u „ručicu sa ispruženim kažiprstom“, pa „probajte“ link.

Na isti način možete linkovati i neki dokument sa vašeg diska (znači, u pitanju nije veza prema .html dokumentu). Na primer, imate isto Word-ov dokument koji je vezan za tekući, recimo da povezujte račun (trenutni dokument) sa dokumentom koji predstavlja povezani „ugovor o kupoprodaji“:

  • Uradite sve kao i u prethodnom postupku, samo što ćete u dijalog prozoru „Insert Hyperlink“ kliknuti na naslov „Recent files“, pa će vam se u listi pojaviti dokumenti sa diska na kojima ste radili u poslednje vreme. Jednostavnim klikom ćete izabrati željeni fajl.
  • Ukoliko dokument nije u listi (npr. kreirali ste ga davno), kliknite dugme „File…“ pa željeni fajl pronađite na disku pomoću klasičnog „Browse“ dijalog prozora.
  • Na kraju potvrdite povezivanje, klikom na „OK“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar