Word – Rođendanska čestitka

Kada se kasno setite nečijeg rođendana, a niste mu kupili i poslali čestitku, možete je sami izraditi uz pomoć Word-a. U ovom prilogu ćemo videti kako da kreirate jednostavnu, ali efektnu rođendansku čestitku, korišćenjem mogućnosti ugrađenih u Word.

Pre nego što započnete rad u Word-u, najbolje bi bilo da čestitku skicirate na papiru, kako bi čestitka trebala da izgleda. Obično su čestitke presavijene na dva dela, od kojih prednji deo ima neku grafiku, a unutrašnji tekst. Možda vam izgleda malo komplikovano da ovo izvedete, ali postoji način da se to odradi. Pokrenite Word, otvorite novi dokument i promenite orijentaciju papira u „landscape„.

  • Izaberite meni „File> Page Setup“ i u novom dijalogu pređite na karticu „Paper Size“.
  • Kliknite na radio-dugmić „Landscape“.
  • Pređite na karticu „Margins“ i veličinu svih margina postavite na nulu. Kliknite na „OK“, pojaviće vam se poruka o grešci gde ćete kliknuti na dugme „Ignore“.
Da bi smo se bolje snalazili na papiru, dodaćemo dokumentu mrežu vodećih linija (gridlines), koje se inače neće odštampati. Da bi hi dobili potrebna nam je paleta „Drawing“. Kliknite desnim tasterom iznad postojećih paleta i i na meniju kliknite opciju „Drawing“. Na novoj paleti kliknite „Draw> Grid“, pa u dijalogu potvrdite „Display gridlines on screen“, i na kraju „OK“. Dobićemo mrežu vodećih linija koje idu od ivice do ivice papira, ovo je zbog toga što su marige veličine nula. Pošto je mreža sačinjena od velikog broja linija, koje nam nisu potrebne, podesićemo da mreža u stvari deli papir na dva dela. Ponovo kliknite „Draw> Grid“, u ovom dijalogu ćemo izvršiti podešavanje međuprostora između dve linije. U okviru sekcije „Grid Settings“ podesite:
  • Horizontal spacing: 149mm
  • Vertical spacing: 0,1mm
Kada kliknete na „OK“, videćete da se radna površina podelila na dve polovine, linijom koja se neće odštampati.

Sada, koristeći alate za crtanje, možemo početi crtanje. Takođe možete uvesti i gotove grafičke elemente na stranicu, ili da kreirate sopstvene uz pomoć dostupnih alatki. Ako na disku imate prigodnu sliku, ubacite je preko menija „Insert> Picture“. Iskoristite vašu skicu na papiru kao vodič u kreiranju. Za ubacivanje stilizovanog teksta, iskoristite „Wordart“ alatku sa palete „Drawing“. Kliknite na dugme „Wordart“, izaberite stil slova, te potom unesite odgovarajući tekst. Ukoliko je potrebno da povećate ili smanjite veličinu slika ili teksta, upotrebite „ručice“ (mali beli kvadratići oko elemenata). Da bi održali proporcije grafike, držite taster „Shift“ dok ih razvlačite. Kada ste završili sa čestitkom, odštampajte je i predajte slavljeniku. Primer jedne čestitke možete videti na slici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar