Word – Web strane sa YU slovima

Većina onih koji ne poznaju HTML jezik koristi Word za kreiranje web stranica. Sa Word-om vam nije potrebno nikakvo znanje HTML jezika, jednostavno "slažete" tekst i slike. Ipak, pri "komponovanju" ovakvih stranica treba da imate na umu kako će vaša stranica izgledati u web čitačima drugih korisnika, te da li će se sva slova prikazati onako kako ste vi zamislili i kako se prikazuju na vašem kompjuteru. Kada sastavljate stranice na engleskom jeziku, nema nikakvih problema sa kodiranjem stranice, tj. pakovanjem u određeni format. Ove stranice će biti prikazane isto u svim web čitačima, a kodiranje je pokriveno ISO standarom i to tzv. kodnim rasporedom – ISO-8859-1.

Međutim, kada stranice sadrže tekst napisan srpskim jezikom, neophodno je da napravite izmenu kodnog rasporeda stranica, tj. da označite da su te stranice kodirane kodnim rasporedom koji podržava srpsku ćirilicu i latinicu. Da biste recimo, vaše web stranice označili kao ćirilične, morate odrediti drugačije kodiranje, i to na sledeći način:

  1. Pokrenite Word i izaberite padajući meni Tools > Options.
  2. Pređite na karticu General i u donjem delu dijalog prozora kliknite dugme Web options….
  3. U novom dijalog prozoru – Web options, pređite na karticu Encoding.
  4. Unutar padajuće liste Save This Document As izaberite željeni način kodiranja vaše stranice. Ako će vam i vaši sledeći radovi biti u ovom formatu, onda potvrdite i polje Always Save Web pages in the Default Encoding.
  5. Ukoliko želite da obeležite vašu web stranicu kao ćiriličnu, izaberite stavku Cyrilic (ISO).
  6. Na kraju dva puta, u dva dijaloga, pritisnite OK kako biste primenili ovo podešavanje.

Ovim ćete vašim stranicama dodati tag (oznaku):

<meta http-equiv=Content-Type

content="text/html;
charset=iso-8859-2">

čime će se vaše ćirilične stranice korektno interpretirati unutar Web browser-a posetilaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar