Xbox 360 startuje u novembru i decembru

Najnovija verzija Microsoft-ove igračke konzole Xbox 360 naći će se među ljubiteljima kompjuterskih igara iz Amerike 22. novembra, dok će u Evropi startovati 2, a u Japanu 10. decembra. Ovu informaciju nedavno su objavili predstavnici Microsoft-a na konferenciji za novinare održanoj u Tokiju. Nova Microsoft-ova konzola već je bila predstavljena na Sajmu računarskih igara u Tokiju (Tokyo Game Show), koji je održan od 16. do 18. septembra, a neposredno pre pojave na tržištu biće izložena i u Xbox-ovom izložbenom salonu u tokijskoj četvrti Aojama.

Pojava konzole na tržištu poklapa se s početkom tradicionalnog šopinga pred praznike i kraj godine, a kulminacija se očekuje oko Božića. Istovremeno s lansiranjem nove konzole najavljeno je i 20 novih igara specijalno namenjenih ovom modelu. Takođe je najavljeno da će se broj ponuđenih igara povećati na 40 do kraja 2005. godine. Međutim, istovremeno su se pojavile i glasine da to obećanje neće biti u potpunosti ispunjeno i da će se pojaviti samo desetak novih naslova. Među novim igrama za Xbox 360 najavljene su kao najatraktivnije „N3 Ninety Nine Nights“ kompanije Entertainment i „Every Party“ kompanije Game Republic.

Glavna konkurencija Microsoft-ovom Xbox-u su Sony-jev Play Station i Nintendo (istoimene japanske kompanije). Pojava nove Microsoft-ove konzole predstavljaće znatnu prednost Microsoft-a u odnosu na konkurenciju, s obzirom na to da će se Play Station 3 i Nintendo Revolution pojaviti tek u proleće 2006. godine. Međutim, konkurencija je u Japanu mnogo popularnija od Microsoft-ovih konzola. Statistika pokazuje da je u Zemlji izlazećeg sunca dosad prodato oko 500.000 Xbox konzola, dok je Sony prodao oko 18 miliona, a Nintendo 3,8 miliona primeraka. Ipak, treba uzeti u obzir to da je Microsoft-ova konzola među njima najmlađa (Play Station 2 se pojavio godinu dana pre prve Xbox konzole).

Xbox 360 će se na japanskom tržištu prodavati po ceni od 37.900 jena (oko 343 dolara), dok će na američkom i evropskom tržištu biti ponuđena dva modela. Skromniji model koštaće 300 dolara (model Basic), a bogatija verzija 400 dolara (model Premium). Iako su evropski i američki korisnici u prednosti zbog mogućnosti izbora između dva modela, japanski korisnici neće biti oštećeni jer je njihova varijanta gotovo u potpunosti ista kao model Premium. Od modela Basic oni se razlikuju po ugrađenom hard disku kapaciteta 20 gigabajta. Zanimljivo je da će prvi kupci konzole u Japanu biti nagrađeni i dodatnim slušalicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar