XML – budućnost Interneta

Konstatacija iz naslova ima veliku težinu, s obzirom da potiče od tvorca web-a, Tim Berners-Lee-ja (na slici) koji, 10 godina posle ovog izuma, radi na II fazi razvoja mreže, semantičkom Internetu.

Nova stepenica u razvoju podrazumeva stvaranje „rečnika“, novog načina označavanja podataka, tako da oni budu razumljiviji kompjuterima i omoguće lakše i efikasnije pretraživanje. Nova nomenklatura bi trebala da bude prihvaćena na svetskom nivou i da otkloni sve dvosmislenosti koje postoje u današnjem sistemu označavanja i koje kao posledicu daju nemogućnost preciznog i „inteligentnog“ pretraživanja. Jedan od primera takve dvosmislenosti je odnos između američke oznake za poštanski broj „zip code“ i fajl-ekstenzije .zip. Upravo takvi primeri trebaju da budu izbegnuti novim „rečnikom“.

Osnovu takvog, novog Interneta predstavlja XML, jezik za obležavanje koji će i omogućiti „inteligentno“ pretraživanje u budućnosti. I najzad, ono što Tim Berners-Lee posebno ističe, je i softver koji će predstavljati kombinaciju browser-a i web-editora. Na razvoju takvih aplikacija radi i on sam, a one će omogućiti da se svaka promena na web-strani koja se snimi na hard-disk, automatski realizuje i na Internetu, bez potrebe upload-ovanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar