XP prezentovan u Sijetlu

Nedavno smo pisali o Windows XP-u, ipak, evo novosti sa prezentacije ovog operativnog sistema u Sijetlu.

Džim Olhin (Jim Allchin), potpredsednik kompanije Microsoft, izjavio je, predstavljajući XP, da je to operativni sistem koji je njegovoj majci potreban, aludirajući na lakoću korišćenja, čak i za one koji do sada nisu bili u dodiru sa računarima. “Ne samo da joj je ovaj sistem potreban, ona ga i zaslužuje.” Šta više, u ulozi “prosečnog kućnog korisnika” na prezentaciji se i pojavila Olhinova majka, demonstrirajući najednostavnije operacije u novom Windows-u. Kako je MS krenuo, na sledećoj promociji možemo očekivati i Olhinovu babu!

Iako XP navodno sjedinjuju najbolje karakteristike MS poslovnih i kućnih operativnih sistema prezentacija se fokusirala gotovo u potpunosti na predstavljanje prednosti za kućne korisnike. Najvidljivije promene odnose se na redizajnirani desktop i Start meni. Windows prepoznaje pet aplikacija koje korisnik najviše koristi i uz Internet Explorer i Outlook Express ih primarno prikazuje. Tek kada kliknete “More Programs” prikazuju se i svi ostali programi.

Predstavljen je i novi inteligentni sistem foldera za rukovanje različitim tipovima medija fajlova – zvukova, slika, animacija, koji ih razvrstava za vreme downloading-a i formira se na osnovu pretpostavke za šta će korisnik upotrebiti fajlove. Olhin je na prezentaciji prosto preleteo preko kontroverznog Digital Rights Management sistema za Windows Media Player.

Najveća suštinska promena je napuštanje starog kernela koji je korišćen za kućne sisteme zarad robustnije Windows 2000 arhitekture bazirane na NT-u. To će omogućiti stabilniji istovremeni rad više aplikacija.

Još skepse izazvalo je i predstavljanje mogućnosti da kroz Internet-konekciju zaposleni u MS help-desku vide sliku na vašem monitoru, imaju potpuni pristup na vašu mašinu, dijagonsticiraju i reše vaš problem. Iako su Olhin i Gejts (Bill Gates) ovu funkciju predstavili kao veliki napredak, publiku je više zanimala zaštita privatnosti i sigurnosti tokom ovog procesa. Ljudi iz MS-a su naglasili da se tokom procesa saglasnost korisnika traži više puta i da je komunikacija enkriptovana i “neponovljiva”.

Microsoft je takođe naglasio da je uložio znatna sredstva da novi operativni sistem bude visoko kompatibilan sa aplikacijama pisanim za starije verzije Windows-a, pa čak i sa starijim hardverom.

Zvaničan datum izlaska Windows XP-a još nije objavljen. Gejts je rekao da se druga beta verzija očekuje još u ovom tromesečju a da bi finalni proizvod mogao izaći na tržište u drugoj polovini 2001. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar