On za 0,63 sekunde složi Rubikovu kocku, a vi? (video)

Robot nemačke tehnološke firme Infineon ranije ove godine složio je Rubikovu kocku u rekordnom vremenu. Danas je taj rekord potvrdio i Ginis.

Sub1 Reloaded je robot kome je trebalo samo 0.637 sekundi kako bi složio Rubikovu kocku. Dizajnirala ga je nemačka firma. Prethodno, rekord od 0.887 sekundi držao je stariji model istog robota.

Nakon što je analizirao kocku, bio mu je potreban 21 potez da je složi. Inače, kompleksnost kocke na ovakvim istraživanjima uvek je ista, kao i procedura kojom se pristupa slaganju. Mikročip koristi složeni algoritam kako bi došao do najbržeg mogućeg rešenja, a nakon toga aktivira 6 motora za svaku stranicu kocke koji je rekordnom brzinom okreću i rešavaju problem.

Na pitanje hoće li ponovo napadati sopstveni rekord, portparol kompanije izjavio je da nemaju nameru, ali da je to hobi njihovog konstruktora, koji će se sigurno još time baviti u budućnosti.

Ljudski rekord u rešavanju Rubikove kocke drži Lukas Eter. Amerikanac je kocku složio za neverovatnih 4.9 sekundi, i to kada je imao samo 14 godina, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robotrubikova kocka
Komentari (0)
Dodaj komentar