Zaboravite ružne stvari

Lek propranolol, koji se destinama godina koristio za snižavanje visokog krvnog pritiska, pokazuje ohrabrujuće rezultate u "brisanju" neprijatnih sećanja, potvrdila je studija holandskih naučnika objavljena u časopisu Nature Neuroscience. U istraživanje holandskih naučnika bilo je uključeno 60 muškaraca i žena, a pokazalo se da propranolol pomaže u brisanju neprijatnih sećanja i iskustava.
Ispitanici su tokom eksperimenta posmatrali slike pauka dok su bili izloženi blagim elektrošokovima. Tako je kod njih indukovano neprijatno iskustvo koje se pojavljivalo svaki put kada bi videli fotografiju pauka. Sledećih dana dobrovoljci su bili podeljeni u dve grupe, jednu koja je uzimala propranolol i drugu koja je uzimala placebo (neaktivnu supstancu koja imitira lek). Posle nekoliko dana, tokom trajanja eksperimenta, kod osoba koje su uzimale propranolol strah od pauka bio je iskorenjen.
"Uspeli smo da pokažemo da je strah koji se javljao kao reakcija na sliku pauka iščezao, što znači da je sećanje na neprijatan događaj oslabilo", izjavila je vođa ovog istraživanja – dr Merel Kind (Merel Kindt) s Univerziteta u Amsterdamu, i najavila da će se u idućim eksperimentima pokušati da otkriju koliko je dugotrajan učinak propranolola.
Ova studija holandskih naučnika samo je jedno u nizu istraživanja koja su poslednjih godina pokazala da propranolol može da "briše" neprijatna i traumatična sećanja. Reč je o leku koji spada u betablokatore, a pedesetih godina sintetizovao ga je Džejms Blek (James Black), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1988. godine. Ovaj lek je decenijama korišćen za snižavanje pritiska, a pre nekoliko godina pokazalo se da može da pomogne u lečenju PTSD-a (posttraumatskog sindoma) i različitih traumatičnih uspomena. Dosad je spovedeno nekoliko istraživanja s ovim lekom, ali s manjim brojem učesnika.
Tako je u leto 2005. vodeći svetski naučni časopis Nature objavio istraživanje o blagotvornim učincima propranolola na pacijente koji pate od PTSD-a. Etičari, međutim, upozoravaju na moguće zloupotrebe, pogotovo u vojne svrhe. Primera radi, vojnicima koji u ratu ubijaju civile lek bi se mogao davati kako bi se izbisao osećaj krivice i oni bi opet bez griže savesti mogli da čine zločine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

naukapamćenjezaboravljanje
Komentari (0)
Dodaj komentar