Zamena procesora

Gotovo svaki mesec izlaze nove verzije procesora, koji rade na sve višim radnim taktovima (a cene su u stalnom padu). Sa vrlo malo (relativna stvar) sredstava možete osvežiti vašeg „ljubimca“, tako što ćete zameniti stari procesor novim. U slučaju da imate procesor koji koristi „ležište“ Socket 7 (standard za AMD procesore), a radi na taktu koji je ispod 200 MHz, vaš stari procesor možete zameniti novim sa taktom od 500 MHz. Druga mogućnost je da posedujete neki od starijih Intel-ovih procesora, koji su u početku koristili ležište Slot 1. U ovo ležište možete smestiti neki od Intel-ovih procesora koji rade na 600 MHz i time povećate performanse vašeg sistema (ovaj tip ležišta je uglavnom prevaziđen). Drugi tip ležišta koji je i sada aktuelan je Socket 370, pa ako posedujete procesor na nižem taktu koji je na ovakvom podnožju, kod nadogradnje neće biti nikakvih problema.

Pre nego što krenete u nabavku novog procesora, potrebno je izvršiti neke provere. Pre svega, proverite vašu matičnu ploču i verziju BIOS-a. Ako je BIOS zastareo, moguće je da nadogradnja neće biti izvodljiva. Potom, proverite i koje ležište posedujete, jer ono određuje nadogradnju. Kada ste sve to proverili i kod svog dobavljača nabavili procesor krećemo u samu fizičku zamenu procesora:


  • Isključite kompjuter iz naponske mreže i skinite poklopac sa kućišta. Da bi pristupili procesoru verovatno ćete morati da skinete naponske kablove perifernih uređaja i hard diskova, a vrlo je verovatno da ćete morati da skinete i kućište napajanja. Ako ne poznajete baš najbolje unutrašnjost PC-ja, obeležite sve kablove uz pomoć nalepnica.

  • Izvadite utikač za napon ventilatora procesora i skinite hladnjak sa ventilatorom.

  • Otkačite polugu koja drži procesor i povucite je na gore. Automatski sa pokretanjem poluge pokrenuće se i ležište, i procesor, na gore. Pažljivo izvucite stari procesor na gore.

  • Izvadite novi procesor iz pakovanja i uočite na kojoj strani (uglu) se nalazi ispust, isti takav ispust se nalazi i na ležištu. Uparite ispiste (procesora i ležišta) i pažljivo postavite procesor. Spustite polugu, i zakačite je za ispust na samom ležištu (pogledaj sliku).

  • Postavite hladnjak sa ventilatorom na procesor i pričvrstite za ga ležište uz pomoć elastične poluge. Utaknite utikač ventilatora u napajanje.

  • Prestaje vam još podešavanje sistema, tj. radnog takta procesora. Podešavanje se uglavnom radi u BIOS-u, a kod starijih ploča tipa Socket 7, možda ćete morati da podesite kratkospojnike na ploči. Zato dobro proučite uputstvo koje ste dobili uz matičnu ploču.

  • I na kraju, proverite da li ste sve spojili kako treba, naročito napajnje ventilatora, jer neke matične ploče imaju zaštitu, pa neće raditi ukoliko ventilator nije priključen. Uključite sistem i proverite da li sve radi kako treba. Ukoliko je rad kompjutera usporen ili ima „zastajkivanja“ u radu, moguće je da je podešeni radni takt previsok ili je slabo hlađenje procesora. Zato, ili smanjite radni takt, ili zamenite hladnjak novim. Samo hlađenje procesora najviše zavisi od hladnjaka, odnosno njegove površine, a manje od samog ventilatora.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • rad na kompjuteru
    Komentari (0)
    Dodaj komentar