Zanimljivosti iz nove Samsung-ove ponude

Na Sajmu potrošačke elektronike (CES 2005) kompanija Samsung prikazala je vrlo bogatu ponudu svojih uređaja iz različite oblasti elektronike. U oblasti mobilne telefonije ponuđeno je nekoliko novih modela. Među njima su najzanimljiviji modeli koji imaju mogućnost automatskog pretvaranja govora u tekstualne SMS poruke. Do kraja prvog kvartala ove godine ti modeli trebalo bi da se pojave na tržištu.

Samsung-ovi mobilni telefoni sa tom atraktivnom mogućnošću su SGH-P207, SGH-A800 i SPH-A890. Sama funkcija pretvaranja govora u tekst zasniva se na aplikaciji VoiceMode. Na taj način korisnicima se omogućava da se oslobode zamornog i dosadnog kucanja po tastaturi mobilnog telefona (mada su mlade generacije u tome pravi eksperti) i da na najlakši i najjednostavniji način pretvore svoje poruke u tekst.

Da bi se u potpunosti ostvarilo slanje SMS-a na ovaj način, ovoj aplikaciji dodaje se još jedna – Quick Phrase. Ona omogućava da se tako zapisana poruka adresira i brzo i jednostavno pošalje onome kome je namenjena. Ova aplikacija takođe omogućava automatsko slanje takozvanih preprogramiranih poruka. To su uobičajeni odgovori koji se šalju u vidu SMS-a, na primer, poruke „pozovi me“, „pozvaću te kasnije“ i slično. Njihovo slanje takođe se obavlja glasovnom komandom.

Pored pomenutih modela, na CES-u je kompanija Samsung prikazala i prototip mobilnog telefona koji može da prepozna tekst sa platnih i identifikacionih kartica. To je mobilni telefon sa kamerom (digitalnim fotoaparatom) koji tekst prepoznaje na osnovu slike s posmatrane kartice i aplikacije OCR (Optical Character Recignition).

Do kraja 2005. godine Samsung će, kako je najavljeno, prikazati ukupno 25 do 30 novih mobilnih telefona. Među njima će se naći i prvi QVGA mobilni telefon za snimanje do jednog sata visokokvalitetnog videa, zatim mobilni telefoni sa kamerama znatno veće rezolucije od danas korišćenih (uključujući već prikazan model sa pet megapiksela), kao i novi mobilni telefon za vrlo brze mreže poznate pod nazivom EVDO. Njihova brzina može se porediti sa brzinom kablovskog modema ili DSL-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar