Zašto Microsoft ulaže u Sendo?

Čik pogodite! Gigant iz Redmonda Microsoft je nedavno kupio nešto manje od 10% akcija u britanskoj kompaniji Sendo osnovanoj pre oko dve godine, koja se bavi proizvodnjom telefona po narudžbini za operatere mobilne telefonije. To zadovoljstvo, kao i mogućnost da kasnije otkupi još najviše 10% deonica britanske kompanije, MS je ukupno platio preko 10 miliona dolara.

Microsoft-ovo ulaganje bi trebalo da ojača već postojeće veze ovih dveju kompanije. Sendo je, naime, bio potpuno nepoznat dok ga u samu žižu pažnje stručne i šire javnosti nije lansirao Microsoft, a zahvaljujući činjenici da je Sendo jedna od prvih kompanija koje su predstavile model telefona koji koristi Stinger, Microsoft-ov operativni sistem za ovu kategoriju uređaja.

Obe kompanije nameravaju da produže saradnju i nastave sa zajedničkim razvojem proizvodâ zasnovanih na Stinger-u, ali neće u tu svrhu obrazovati zajedničku kompaniju niti razmenjivati radnike. Takođe, ugovor sa Microsoft-om ne sadrži klauzule koje bi isključivale mogućnost da Sendo svoje mobilne uređaje oprema i suparničkim operativnim sistemom EPOC, koji već koriste neki njegovi rivali. Ipak, Sendo za sada planira da razvija samo modele koji će raditi pod Stinger-om.

EPOC je, sa druge strane, okupio konzorcijum Symbian koji čine predstavnici nekoliko poznatih proizvođača mobilnih telefona i handheld računara, između ostalog i takvih veličina kao što su Psion, Nokia i Motorola.

Sendo-ov prvi telefon opremljen raznoraznim kompjuterskim funkcijama, Z100, pojavio se, pod vidom prototipa, na skupu u Kanu održanom početkom ove godine i pobrao pozitivne ocene i kritike. On bi u regularnoj prodaji trebalo da se pojavi krajem ove ili početkom sledeće godine, što zavisi od tehničke spremnosti GPRS mrežâ koje služe za prenos podataka na koje se Z100 i drugi GPRS telefoni oslanjaju u svom radu. Pod operativnim sistemom Stinger mogu se izvršavati Microsoft Outlook, klijentska aplikacija za e-poštu, adresar i kalendar, a moguća je i reprodukcija muzike u formatima MP3 i Windows Media.

Z100 je težak 99 grama, što ga čini najlakšim u kategoriji GPRS telefona. Takođe je i najmanji u celokupnoj ponudi, a raspolaže TFT ekranom sa 65.000 boja i moguće ga je sa računarom povezati na više načina: USB-om, infracrvenom ili serijskom vezom. Uz to, ima i slot namenjen karticama koje mu proširuju funkcionalnost.

Ipak, i pored pobrojanih performansi, koje su zaista imresivne, postavlja se pitanje zašto je Microsoft odabrao baš ovu, relativno anonimnu i nepotvrđenu firmu, pored obilja renomiranih proizvođača koji bi, uz to, jedva čekali da stanu uz redmondskog diva. Analitičari smatraju da odgovor verovatno leži u nameri Microsoft-a da Sendo iskoristi kao “probni balon”, u marketinške svrhe, kako bi se, potom, preko njega domogao velikih proizvođača i ubedio ih da je Stinger prava stvar.

Za sada, zeleno svetlo za Stinger su dali i južnokorejski Samsung i japanski Panasonic.

Sendo je, inače, dobavljač mobilnih telefona za mreže Virgin Mobile u Velikoj Britaniji, Telecel Vodafone u Portugalu i Telfort u Holandiji, a trenutno je u pregovorima i sa nekim američkim operaterima.

Probno puštanje u rad tropojasnog Z100 predviđeno je za kraj ove godine u mrežama pobrojanih operatera.

Pored Microsoft-a, vlasnici Sendo-ovih deonica su i njegovi radnici, proizvođač mobilnih telefona iz Hong Konga CCT Telecom Holdings Ltd, kao i menadžerska firma Bowman Capital Management iz SAD. “Podizvođač” za samu proizvodnju telefonskih aparata je CCT, a Sendo je osnovan 1999. početnim kapitalom od 10 miliona dolara koji je uložila ista firma. Prvi čovek kompanije Hju Brogan ima bogato prethodno radno iskustvo iz giganata kao što su Motorola i Philips.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar