Završen CeBIT 2004

Najveći sajam informacionih tehnologija i telekomunikacija – CeBIT 2004 održan je od 18. do 24. marta. Sajam se već tradicionalno održava u Hanoveru (Nemačka), a proistekao je iz Hanoverskog sajma kancelarijske opreme (iz sedamdesetih godina prošlog veka). Sa razvojem elektronike, ukazala se potreba za izdvajanjem te oblasti i ustanovljavanjem posebne manifestacije.

Otvorena je hala 1, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća (po kvadraturi) izložbena građevina u svetu. Godine 1986. uvodi se sadašnji naziv manifestacije (CeBIT – Centar za kancelarijske i informacione tehnologije). Nove tehnologije iz oblasti telekomunikacija priključuju im se 1995. godine. Tih godina CeBIT doživljava značajnu ekspanziju, da bi zatim nastupio period opadanja. Najveći pad zabeležen je nakon tragičnog događaja 11. septembra u Americi. Prošlogodišnja, kao i ovogodišnja manifestacija pokazale su tendenciju oporavka, dok se u 2005. očekuje da će ona biti još veća.

Izložbeni prostor CeBIT-a danas obuhvata 27 gigantskih hala kružno raspoređenih, okruženih šatorima i drugim objektima takođe namenjenim izlaganju, restoranima, prodavnicama, ogromnim parkingom. U takvom ambijentu održan je i ovogodišnji CeBIT. U Kongresnoj sali manifestaciju je otvorio nemački kancelar Gerhard Šreder. Čast da takođe sudeluje u protokolu otvaranja imao je i predstavnik kompanije Sony (Kunitake Ando). On je iskoristio priliku da predstavi jedan od najnovijih proizvoda kompanije Sony – humanoidnog robota QRIO, koji je na sajmu dobio ulogu počasnog ambasadora ove poznate kompanije. Pored Sony-ja, učestvovale su i mnoge druge kompanije iz 70 zemalja sveta (preko 6.000 izlagača).

Posetilaca je bilo, u poređenju sa prethodnom godinom, nešto manje, ali je poslovnih kontakata bilo znatno više. Predstavljene su nove tehnologije iz oblasti bežičnog povezivanja, videokonferencijskih veza, multimedijalnih uređaja, LCD ekrana, mobilne telefonije i mnogih drugih, dok je u oblasti softvera najveća pažnja posvećena antivirusnoj zaštiti. Takođe su izložena mnoga rešenja i planovi za razvoj e-poslovanja, e-uprave i vlade, kao i drugih oblasti javnih usluga.

Zanimljivo je pomenuti i učešće naših kompanija pod geslom „Serbia Reconnected“. Nastup je ostvaren u organizaciji Udruženja informatičke delatnosti, Agencije za promociju izvoza i nemačke vladine organizacije GTZ. Zakupljen je prostor od 80 kvadratnih metara (tri-četiri puta više nego u prethodnoj godini). Nadajmo se da će taj nastup imati značaja za uspostavljanje daljih poslovnih kontakata naših kompanija sa IT kompanijama iz Evrope i ostalih delova sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar