Završen dvoboj na tržištu visoke definicije

Već nekoliko godina vodi se bitka oko uvođenja novog standarda optičkih diskova visoke definicije, koji će zameniti trenutno još uvek prisutan DVD standard i omogućiti znatno kvalitetnije prikazivanje video sadržaja. Konkurenti u toj borbi su HD DVD i Blu-ray. Oba formata imaju svoje mane i prednosti, ali se definitivno pokazalo da je više argumenata na strani Blu-ray standarda i da će on biti definitivno usvojen kao novi video standard.
Na početku ove konkurentske borbe prednost je bila na strani HD DVD-a. Taj standard se prvi pojavio i već stekao svoje pristalice u trenutku kada je nastupio Blu-ray. Njegov najveći zagovornik bila je Toshiba, što je samo po sebi bilo dovoljan razlog za početnu prednost. Značajan argument na strani ovog standarda je njegova kompatibilnost sa DVD standardom. Za proizvođače opreme i diskova to je bilo vrlo povoljno rešenje, jer su se već postojeće linije proizvodnje lako mogle prilagoditi novoj tehnologiji. Što je još značajnije, veliki broj filmskih kompanija, kao najvećih „potrošača“ ove tehnologije, prihvatio je HD DVD standard.
Međutim, početkom 2007. godine odnos snaga počinje da se menja. U tom periodu počinje intenzivan razvoj Blu-ray-a. Mnogo veći broj kompanija priključuje se i daje podršku ovom standardu – Sony, Hitachi, Samsung, Panasonic, Pioneer i druge. To svakako nije bez razloga, jer tehnologija „plavog zraka“ daje kvalitetnije, stabilnije i otpornije diskove, s većim kapacitetom od 25 GB, dok je kod HD DVD-a kapacitet 15 GB. Jedina otežavajuća okolnost za uvođenje ovog standarda je potpuno nova tehnologija, koja zahteva veća ulaganja, pa i sami diskovi i prateća oprema moraju biti skuplji. Filmske kompanije su ubrzo počele da se okreću ka toj tehnologiji.
Ovih dana kvalitet je ipak pobedio. Blu-ray se konačno našao kao pobednik ove konkurentske borbe i Toshiba, kao jedini preostali zagovornik HD DVD-a, definitivno je odustala od ovog standarda i, bez obzira na gubitke koje će pretrpeti, odlučila da napusti HD DVD. Drugu mogućnost očigledno da nije imala, s obzirom na to da bi je tvrdoglava podrška ovom standardu mogla odvesti samo u još veće gubitke. Iako oficijelno saopštenje treba da usledi ovih dana, odluka je sasvim izvesna. Toshiba će zatvoriti svoje fabrike i sva odeljenja koja se bave razvojem ove tehnologije. Sve ono što se zateklo po prodavnicama još uvek nije povučeno, ali prodavci su dužni da upozore kupce da će Blu-ray biti budući video standard.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blue rayhd dvdkompjuterikonkurencija
Komentari (0)
Dodaj komentar