Zbogom flopi disku

Flopi disk (Floppy disk) ili Microfloppy disk, kako se još 3,5-inčna disketa zvala, bio je toliko popularan da je postao i metafora za operaciju snimanja podataka. Skoro svaki računarski program taster ili sličicu za snimanje dokumenta označava baš tom disketom, a znak će se zadržati i pošto ovaj medijum potpuno nestane iz upotrebe.
Iako su godinama uspešno odolevale CD-u i zadržale se na desetinama hiljada personalnih računara širom sveta, 3,5-inčne diskete konačno odlaze u istoriju. Japanski Sony, najveći svetski proizvođač tog magnetnog medija za čuvanje podataka, najavio je da od marta sledeće godine prestaje s proizvodnjom disketa. Sony drži 70 odsto tržišta disketa u Japanu, dok je isporuka u ostalim delovima sveta obustavljena još u aprilu 2010. godine.
Veliko tržište 3,5-inčnih disketa još uvek postoji u Indiji i zemljama jugoistočne Azije. Ipak, prodaja je drastično padala, pa je tako Sony 2002. godine isporučio 47 miliona primeraka disketa, dok je prošle godine prodaja pala na 12 miliona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

azijacddiskflopifloppyfloppy diskindijajapankompjuterimicrofloppy diskracunarisonytržište
Komentari (0)
Dodaj komentar