„Zeleni“ majmuni

Japanski naučnici stvorili su genetski modifikovanog majmuna koji svetli zeleno kada je izložen ultraljubičastom (UV) zračenju. Taj na prvi pogled bizarni uspeh trebalo bi da posluži kao osnova za buduća istraživanja teških degenerativnih oboljenja, kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest ili multiple skleroza.
Tim japanskih naučnika, pod vođstvom dr Erike Sasaki i profesora Hideukija Okanoa, umetnuo je gen za zeleni fluorescentni protein (GFP) u 80 embriona majmuna svilaša dobijenih veštačkom oplodnjom. Zatim su te embrione usadili u 50 majmunica, surogat majki. Na kraju je rođeno pet genetski modifikovanih (GM) majmuna. Svi ti GM majmuni nosili su gen za GFP, i kada su bili izloženi UV zračenju, njihove ruke su svetlele zelenom bojom. Zeleni fluorescentni protein, koji je prvi put uočen kod meduze, masovno se koristi u laboratorijima za osvetljavanje procesa u živim organizmima, kao što je razvoj ćelija u mozgu ili širenje ćelija raka. GM majmuni ne samo da su svetleli zeleno nego su gen za GFP preneli i na svoje potomstvo.
"Uočili smo da je gen za fluorescentni protein aktivan ne samo kod prve nego i kod druge generacije majmuna. To je važno, jer bismo taj princip u budućnosti mogli da koristimo i prilikom unošenja gena za različite ljudske bolesti koje ne možemo istraživati na miševima nego isključivo na primatima", izjavio je profesor Okano. Ovo istraživanje japanskih naučnika izazvalo je oprečne reakcije u stručnoj javnosti. Dok jedni pozdravljaju to kao veliki naučni uspeh, drugi upozoravaju na etičku dilemu, jer bi se u budućnosti u takvim eksperimentima mogao koristiti veliki broj majmuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetikagfpnauka
Komentari (0)
Dodaj komentar