Život u orbiti

Spejšatl „Atlantis“ je 08. septembra uspešno lansiran ka internacionalnoj svemirskoj stanici, gde će posada šatla pripremiti teren za njene prve stanovnike. Orbitalna stanica se nalazi na oko 320 km iznad Zemljine površine, a sedmočlana posada šatla će tokom 11-dnevne misije imati pune ruke posla.

Prvi zadatak je prebacivanje 2,5 tone potrepština sa šatla i ruskog teretnog broda koji je već pristao uz stanicu. Tovar, između ostalog, uključuje i WC za buduće stanovnike stanice koji će u svoj novi dom pristići početkom novembra.

Astronaut Ed Lu i kosmonaut Juri Malančenko će izaći u svemir da bi kablovima povezali dva ruska modula, uključujući „Zvezdu“, koji će orbitalnoj stanici obezbeđivati svetlost i energiju, upravljanje kretanjem u orbiti, kao i stambene prostorije. Posada „Atlantisa“ će biti prvi posetilac „Zvezde“ od jula kada je ovaj modul automatski prikopčan na stanicu. Lu i Malančenko će tokom ispunjenja zadatka biti povezani sa šatlom na udaljenosti od 34 metra, što će predstavljati novi rekord u istoriji svemirskih „šetnji“.

Lansiranje „Atlantisa“ predstavlja početak najgušćeg plana letova koje je NASA do sada sprovela. Pošto se „Atlantis“ vrati na Zemlju, za samo dve nedelje poleće „Discovery“. NASA će u narednoj godini, radi potreba orbitalne stanice, udvostručiti broj letova u odnosu na raniji period. Njen godišnji plan obuhvata čak devet letova, svih u svrhu snabdevanja i podržavanja novih stanovnika naše orbite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar