Zlatna groznica

Najomiljenija Internet kompanija berzanskih agenata i akcionara, Yahoo! Corp., je doživela značajan pad vrednosti akcija. Yahoo! je do skora bio „zlatni rudnik“ za sve koji od berze žive. Rast akcija kompanije je bio ogroman i predstavljao sigurno ulaganje, ali počev od 30. avgusta vrednost akcija je opala za čitavih 15%.

Yahoo! je kompanija čija se zarada skoro u potpunosti bazira na prodaji reklamnog prostora. Početkom ove godine e-commerce groznica je zahvatila Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku, ali i ostale regione. Ogroman broj „offline“ kompanija je pohrlio ka Internetu, kupujući prisustvo na mreži i otvarajući online prodavnice. Nove poslove je trebalo promovisati, tako da su ulaganja u reklamu bila ogromna. Ovom činjenicom se objašnjava ogromna zarada i rast akcija Yahoo!, ali i drugih Internet kompanija koje žive od reklame. Problemi su nastali ovog leta kada su „dotcom“ poslovi doživeli velike gubitke ili čak bili ugašeni.

Analitičari ukazuju na činjenicu da mnoge kompanije nisu imale pravu strategiju prisustva na Internetu, niti definisan poslovni plan. Jednostavno bilo je „in“ imati sajt, ali nije bilo i dovoljno znanja i jasnog plana. Početkom godine u svoj toj groznici je bilo relativno lako pronaći finasijere i sponzore za online projekte, tako da su novi sajtovi kompanija započinjali svoj život sa ogromnim budžetima koji su nemilosrdno trošeni na dizajn, interaktivna rešenja i, naročito, promociju. Bez jasnog poslovnog plana fondovi su se brzo istrošili, a finansijeri se povukli. Naravno, to je uslovilo smanjenje marketinških budžeta i koncentrisanje na poslovne strategije. „Početna groznica je prošla i sada ulazimo u zdrav period ekonomije na internetu“, tvrdi Rich LeFurgy, predsednik kompanije Internet Advertising Bureau (Biro za Internet promociju).

Kompanija Media Metrix, specijalizovana za statističke analize saobraćaja na Internetu, ukazuje na neke brojke i činjenice. Početkom ove godine jedan reklamni baner je firmu koštao $33 za 1000 jedinstvenih poseta, odnosno klikova, da bi u toku ovog leta taj iznos pao na 31 dolar. Totalna zarada od prodaje reklamnog prostora je ove godine doživela vrhunac u martu sa $590 miliona, da bi u julu opala na $540 miliona. Ali, bez obzira na pad, jula 2000. zarada je bila četiri puta veća nego u julu prethodne godine. Media Matrix tvrdi da će na kraju godine zarada iznositi $7 milijardi dolara, što će predstavljati rast od 75% u odnosu na 1999. godinu.

Jedan od najuticajnih Internet analitičara ipak pokazuje da nema mnogo razloga za zabrinutost u kompaniji Yahoo!, ali i ostalim firmama koje od reklame žive. Po njegovim predviđanjima, Yahoo! će ovogodišnju treću četvrtinu (završava se 30. septembra), zaključiti sa prihodom od $280 miliona, što će predstavljati rast od 4% u odnosu na prethodno tromesečje i čak 81% u odnosu na isti period u prošloj godini. Pitate se zašto je onda došlo do pada akcija? Pa, Yahoo! je u drugoj četvrtini, po ova dva gore navedena kriterijuma, zabeležio rast od 18%, odnosno 142%!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar