Zlostavljanje dece može, pretnje Trampu ne mogu

Najveća društvena mreža na internetu često je na udaru kritika zbog toga što je neki sadržaj cenzurisala ili što ga nije uklonila, a trebalo je. U javnost su procurela pravila po kojima postupaju moderatori „Fejsbuka” i verovatno će izazvati polemiku o etičkim normama američkog džina interneta.

Britanski „Gardijan” imao je uvid u više od sto internih priručnika za obuku zaposlenih kako da postupaju sa sadržajima koji sadrže nasilje, pornografiju, terorizam, govor mržnje, samopovređivanje…

Na primer, moraju da izbrišu pretnju „neka neko ubije Trampa”, ali neće ukloniti komentar „hajde da prebijemo debele klince” ili „nadam se da će te neko ubiti”. U priručnicima piše da pretnje nasiljem na ovoj platformi najčešće nisu verodostojne, osim kada ih prate određene izjave koje jasno stavljaju da znanja da pretnja „više nije samo izražena emocija, već prerasta u plan”.

Najveća društvena onlajn mreža često je na udaru kritika da ne ulaže dovoljno napora da ukloni problematični sadržaj. Poslednjih meseci kritikovani su zbog toga što je dozvoljeno deljenje snimaka silovanja i samoubistava. Jedna dvanaestogodišnjakinja je uživo prenosila samoubistvo i taj snimak je odmah uklonjen sa „Jutjuba”, ali na „Fejsbuku” se delio pune dve nedelje. U drugom slučaju „Fejsbuk” je optužen da je naprečac uklonio snimak policijske pucnjave u kojoj je prošle godine u SAD ubijen crnac, iako nije trebalo pošto je imao informativni karakter.

Ove epizode ukazuju na dve vrste pritiska kojima je kompanija izložena – mora da zaštiti korisnike od potencijalno uznemirujućeg sadržaja i istovremeno ne sme da cenzuriše ono što bi moglo da bude od opšte koristi. Da bi ispunio zahteve, „Fejsbuk” je usvojio mnoštvo različitih smernica koje su sada prvi put dostupne javnosti.

Objavljeni priručnici otkrivaju da su dozvoljeni snimci na kojima se neko samopovređuje jer kompanija „ne želi da cenzuriše ljude koji pate”, a istovremeno na taj način ostavlja se mogućnost da se ugroženoj osobi pomogne. Prenos samoubistva nije dozvoljen, ali je postao redovna pojava tako da je očigledno da je ovu zabranu teško sprovesti.

„Fejsbuk” ne uklanja ni snimke (neseksualnog) zlostavljanja dece i životinja ukoliko proceni da time podiže svest o problemu. Ovakve snimke će ukloniti samo ako proceni da sadrže sadističke elemente.

U kompaniji priznaju da je teško povući granicu jer su u brojnoj zajednici različita stanovišta šta je prikladno deliti.

Podjednako su sporna i pravila koja se odnose na golotinju. Velika prašina se podigla kada je cenzurisana čuvena fotografija nage devojčice iz vijetnamskog rata. Posle toga su prilagodili pravila tako da sadržaji poput ovog spadaju u izuzetke.

Otkriveni priručnici su dokaz da se moderatori „Fejsbuka” zaista suočavaju sa ogromnim izazovom dok kontrolišu objave dve milijarde korisnika. Priznali su da su često zbunjeni, ponajviše smernicama za seksualni sadržaj. Jedan neimenovani izvor priznao je „Gardijanu” da je kompanija prebrzo postala prevelika i da ne može da drži sadržaj pod kontrolom. I sa novih 3.000 moderatora, koji će povećati ukupan broj na 7.500, sadržaj koji oni mogu da prate je samo kap u moru milijardi dnevno objavljenih tekstova i fotografija. Direktor Mark Zakerberg najavio je ranije da rade na alatima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, koji bi moderirali sadržaj, ali je priznao da ova tehnologija neće skoro biti dostupna.

(Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društvene mreže
Komentari (0)
Dodaj komentar