Ako razmišljate o raskidu (2)

Pisali smo o nekim čestim razlozima za raskid, i o tome šta ako imate ovaj ili onaj razlog – da li je to nešto zbog čega bi stvarno bilo zdravije da pobegnete iz veze, ili se, možda, i ne radi o baš toliko ozbiljnom razlogu. Danas završavamo tu priču.
Nekada je razlog za raskid taj što vaši roditelji ne odobravaju tu vezu. Mada, razlog ne bi trebalo da bude bukvalno taj. Može se desiti da vaši roditelji, zbog iskustva koje imaju i zato što nisu zaslepljeni zaljubljenošću, vide u vašem dečku ili devojci nešto što vi ne vidite i da su njihovi razlozi za protivljenje toj vezi odlični (uglavnom to bude ono o čemu smo već pisali – vaša veza je destruktivna i na neki način vas ugrožava). Međutim, dešava se i da se roditelji bune iz nekih razloga koje ne morate da prihvatite, recimo, taj da ste premladi za vezu. Veza ne znači nužno seks niti razmišljanje o braku, za šta biste mogli da budete premladi; u nekim vezama se ne ode dalje od držanja za ruke i zaljubljenih pogleda i uživanja u društvu onog drugog, a za to niko nije premlad.
Da li osećate da ste se udaljili od dečka ili devojke? I to se nekad dešava. Razvijete drugačija interesovanja, počnete da se družite s drugačijim ljudima, planirate drugačije stvari u životu… Neosetno, udaljite se jedno od drugog. Nema sukoba, nema svađa, samo što više nema ni bliskosti koja je nekad postojala. U takvim situacijama raskid je najčešće najbolje rešenje, i to, po mogućnosti, dok ste još u koliko-toliko dobrim odnosima; ako se raskid u takvoj situaciji predugo odlaže, često dođe do ogorčenosti, ljutnje i drugih neprijatnih osećanja koja vam kasnije pokvare uspomene na ono što je neko vreme bila lepa veza.
Hoćete li biti fizički razdvojeni? Ako se neko od vas dvoje seli u drugi grad ili čak i drugu zemlju, sasvim je normalno razmisliti o raskidu – to može da bude i privremeni raskid, dok opet ne budete u prilici da budete zajedno. Ili možete pokušati s vezom na daljinu – to najčešće ne uspeva, naročito dok ste mladi, ali možete pokušati.
Da li je vaše poverenje iznevereno? Jesu li vas dečko ili devojka prevarili, lagali vam, na neki način vas izdali? Ukoliko jesu, trebalo bi dobro razmisliti da li ste u stanju da im oprostite i da nastavite s vezom. Ako niste u stanju da zaista oprostite, bolje je ne nastavljati vezu, jer biste se u njoj inače stalno osećali povređeno i ne biste mogli da ponovo izgradite poverenje i bliskost. Bitna stavka: to što ste narušavanje poverenja oprostili jednom nipošto ne znači da ćete prihvatati da se to stalno ponavlja.
Da li vam je postalo dosadno u vezi? Da li, iako vam je još uvek stalo do dečka ili devojke, vaš pogled i vaš um lutaju unaokolo? Zamišljate, i to sve ozbiljnije, kako bi vam bilo s nekim drugim? Ukoliko dečku ili devojci niste u stanju da se u potpunosti posvetite, dobra je ideja razmisliti o raskidu. Raskid boli, ali manje nego ako iz dosade učinite nešto što će povrediti osobu do koje vam je ipak u nekoj meri stalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

raskidrazmišljanjetinejdzeriveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Hoću da budem ozbiljna, ako ne onda bar u ozbiljnoj vezi, ali mi ni jedno od to dvoje ne ide baš od ruke. Neki kažu da imam tešku narav, neki da sam uobražena, tašta,a neki da sam mnogo mlađa od svog muža, kako me je… U stvari nisam, samo izgledam tako, to on kaže. I šta sada ja da kažem, kad meni padaju svakakve misli na pamet, da li ja samu sebe shvatam dovoljno ozbiljno, mogu li neke misli i primisli da izbacim iz svoje i njegove glave, uronim u život, stvarni? Kako na djelu, kad ni u teoriji nismo baš potkovani s prave strane? Hoću da kažem, a ne ide mi preko usana ili me ne čuju dovoljno jasno, usklađivanje poruka na snazi, a gvožđe se kuje dok je vruće-hladno.