Baš je sladak!

Rečenica iz naslova je nešto što mnoge devojke izgovore kad opisuju nekog dečka koji im se dopao – i, takođe, nešto što malo koji dečak voli da čuje, jer ne želi sebe da zamišlja kao slatkog, baš kao što ni mnoge devojke ne vole kada im, recimo, roditelji kažu da slatko izgledaju.
Reći za nekog da slatko izgleda može da deluje kao kompliment. U principu, i koristi se kao kompliment – teško da ćete za nekog ko vam je odbojan reći da je sladak, zar ne? Ali, to što je neko sladak implicira i druge stvari, koje tinejdžeri (a ni tinejdžerke) ne vole da povezuju sa sobom.
Šta je slatko? Ima hrane koja je slatkog ukusa. Takođe, i za izgled se kaže da je sladak – kad govorite o preslatkom štenetu, mačetu, mladunčetu neke životinje (gepardići, recimo, stvarno izgledaju preslatko, onako mali, čupavi i zbunjeni). Za bebe i za decu se takođe kaže da su slatki. I, tu već postaje očigledno u čemu je problem.
Kad za nekoga kažete da je sladak, takođe, implicitno, kažete i da ga smatrate detetom. A nema tog tinejdžera koji želi da ga smatraju detetom, skoro svi žure da odrastu. Odrasli će tinejdžere najčešće smatrati decom, ali sami tinejdžeri sebe uglavnom ne žele da vide na taj način. Dečaci često žele da deluju muževno; teško da će ma ko videti sebe kao muževnog ako ga nazovete slatkim.
Hoće li dečak koga nazovete slatkim ili slatkišem to shvatiti kao kompliment? Velikom broju dečaka će biti jasno da ste to mislile kao kompliment; ako svom dečku, kada ste nasamo, kažete da je sladak, nazovete ga slatkišem ili nešto tome slično, sasvim je moguće da mu to nimalo neće smetati, da će uživati u tome što vi uživate s njim i što ste nežne. Međutim, ako dečka nazovete slatkim pred njegovim društvom, postoji velika mogućnost da ga prijatelji zbog toga zavitlavaju "do prekosutra" (verovatno i duže), pa bi to trebalo izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

simpatijesladak deckotinejdzeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maja Nedić

    Sumnjam da bi ijednoj devojci smetalo kad bi joj dečko rekao da je slatka 🙂 Ne verujem.