Bez grickanja noktiju!

Grickanje noktiju je navika koju imaju mnogi, i koja mnoge može da učini neprivlačnim. Grickanje noktiju ružno izgleda, daje ružan izgled vašim noktima, a postoji i mogućnost da se povredite tako – izbegavajte to, sebe radi.
Nekim momcima uopšte nije jasno zašto neka devojka gricka nokte. Zar ne želi dugačke, lepo oblikovane i lepo nalakirane nokte? Nije da se momci nešto posebno interesuju za nokte devojaka, ali ideja lepih, nalakiranih noktiju obično ide uz ideju lepe devojke, naročito onim momcima kojima se posebno dopada kad devojka ima lepe ruke i šake i prste. Zašto onda sama sebi to radi? Iz sličnih razloga kao što i momci grizu nokte – nervoza, navika da se nešto gricka ili ima u ustima (da ne bude zabune, ne preporučujemo da sebe sprečavate da grickate nokte time što ćete pušiti cigarete, ta navika je znatno lošija od navike grickanja noktiju)… Uz to, mnogi koji grickaju nokte, bilo da se radi o momcima ili o devojkama, najčešće nisu stvarno svesni da to rade.
Pored estetskog momenta (nimalo lep izgled nekoga ko gricka nokte, plus ružan izgled noktiju izgrizenih nekad i do samog mesa), grickanjem noktiju rizikujete infekciju, bilo tako što ćete nešto uneti grickanjem neopranih delova ruku, bilo tako što ćete izgrickati nokte do krvi, pa će se ranice inficirati. Plus će vas te ranice boleti – prsti su veoma osetljivi.
Ukoliko grickate nokte, verovatno ste već iskusili bar neke negativne posledice toga, ali kako sa tim prestati? Devojke tu imaju više sredstava na raspolaganju nego momci. Nekim devojkama može da bude dovoljno to što će nalakirati nokte, onda će izbegavati da ih grickaju (s nečim sličnim mogu da pokušaju i momci, da upotrebe bezbojni lak; takođe, ponegde mogu da se nađu lakovi pravljeni protiv grickanja noktiju, veoma neprijatnog ukusa, ili možete nokte mazati nekom hranljivom kremom neprijatnog ukusa). Devojke imaju i mogućnost da stave veštačke nokte – oni su znatno manje podložni grickanju, samo morate paziti da ih ne koristite konstantno, jer tako onemogućavate sopstvene nokte da dišu i slabite ih.
Ništa od navedenog ne pomaže? Možete pokušati – važi i za momke i za devojke – da ruke što je češće moguće uposlite nečim. Ukoliko rukama radite nešto, neće vam biti dovoljno blizu zubima da biste grickali nokte, a vremenom bi i navika mogla da izbledi. Ukoliko vam ni to ne pomaže dovoljno, a grickanje noktiju vam je ozbiljan problem (na primer, redovno ih grizete do krvi), pokušajte da se obratite stručnjaku – psihologu, kako biste se oslobodili problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grickanje noktijunervozanoktitinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar