Bez žvakanja na času?

Jedna od omiljenih zanimacija dece i tinejdžera je žvaka, da budemo precizniji, žvakaća guma. Ima ih različitih veličina i boja, u najrazličitijim ukusima, sa šećerom, bez šećera… Kakvu god žvaku da žvaćete, ukoliko to činite na času, verovatno ćete vrlo brzo čuti: "Izbaci žvaku!" Naravno, pod pretpostavkom da ne budete upoređeni s preživarima (na primer, kravama) i da vas ne izbace s časa.
Istina je da žvakanje i nije baš najpristojnija aktivnost na času, blago rečeno. Grublje rečeno, žvakanje na času znak je priličnog nevaspitanja. S druge strane, žvakanje žvake može vam koristiti, i to ne baš malo.
Ne mislimo sada na onu korist za koju ste mogli da čujete iz različitih reklamnih poruka, da vas žvake bez šećera štite od karijesa (od karijesa ipak bolje štiti redovno čišćenje zuba). Korist na koju mislimo je sledeća: pokreti žvakanja poboljšavaju dotok krvi u deo mozga zadužen za memoriju. Shodno tome, više ćete upamtiti od onog što čujete ili pročitate na času ukoliko u to vreme žvaćete (ne znamo samo hoćete li moći i svoje nastavnike da ubedite u to – mada su obično popustljiviji prema dobrim đacima).
Ovu korisnu osobinu žvake možete primeniti i dok ste kod kuće i učite – i tada vam je pamćenje veoma bitno. Kad smo kod pamćenja, upamtite ovo objašnjenje o koristi od žvakanja žvake ako vam je potreban argument kad se vaši roditelji pobune što žvaćete.
Šta ćete izabrati na času? Pristojnost ili bolje pamćenje? Predlažemo da procenite sami koliko bi to što biste žvakali žvaku na času smetalo vašim nastavnicima i kako bi se to odrazilo na vas. Možda je ipak najbezbednija varijanta da na času ne žvaćete – iz pristojnosti – a da malo i ukusno pomagalo koristite dok se spremate za odgovaranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

časponašanjepristojnostžvakažvakaća guma
Komentari (0)
Dodaj komentar