Bradavice na rukama

S kožom na različitim delovima tela umeju da se dešavaju razne čudne stvari, ne uvek prijatne. Kad vam se dese neke promene na koži, može se desiti i da vas te promene uplaše, da ne želite nikome da govorite o tome, samo želite da problem nestane što pre, pre nego što bilo ko primeti da nešto nije u redu. Onda sami eksperimentišete, sami pokušavate da otklonite problem – i desi se da se tim eksperimentisanjem povredite. Tek onda nastaju problemi i još više skrivanja… Jedna od takvih iritantnih promena su bradavice na rukama.

Desi se – mogu se pojaviti na bilo čijim rukama, na rukama deteta, tinejdžera, odraslih… Nekada ih bude malo, nekada mnogo. U svakom slučaju vas nerviraju i ne želite da budu tu. Uz sve ostale promene koje se na vašem telu skoro svakodnevno dešavaju, samo vam još i ovako nešto fali – ne, ne želite da roditelje još i o tome pitate. Želite da te ružne bradavice nestanu. Šta tu uraditi?

Bradavice na rukama, u principu, nakon nekog vremena nestanu same od sebe, bez bilo kakve posebne akcije s vaše strane. Problem je što to vreme ume da potraje, a vi želite da nestanu sada, odmah. Odmah neće nestati, šta god da uradite. Ono što nipošto ne treba da učinite jeste da pokušavate da ih sastružete, isečete (grickalicom za nokte, recimo) ili bilo šta slično. Ako to učinite, bradavice samo ponovo narastu, i to prilično brzo, i traju duže nego što bi inače trajale. Pored toga, možete i da se prilično povredite dok to radite.

Ako ne želite da se obratite roditeljima ni lekaru, postoji domaći lek koji možete da isprobate, a koji vas ni na koji način neće povrediti. Prvo, mesto gde su bradavice pažljivo operite mlakom vodom i sapunom (bez pokušaja da noktima izgrebete bradavice). Obrišite ruke i na deo s bradavicama stavite režanj crnog luka. Još je efikasnije ako luk iseckate, izlupate ga i iz njega iscedite sok (govorimo o svežem crnom luku, naravno), pa tim sokom mažete ruke celog dana. Trebalo bi da relativno brzo bradavice pobele i da počnu da nestaju.

Ne pomaže? Onda bi ipak bilo dobro, ma koliko vam to bilo mrsko, da posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar