Brat ili sestra bi da vas kontrolišu

Odnosi s braćom i sestrama mogu biti super, i to su osobe koje će vam uvek biti značajne u životu, ali s njima su mogući i različiti sukobi. Jedan od mogućih razloga za sukob je taj da brat ili sestra (nebitno da li su stariji od vas ili mlađi, dešava se i s jednima i drugima) hoće da vas kontrolišu.
Redak je slučaj da hoće da kontrolišu baš sve u vezi s vama, češće se dešava da u nekim stvarima mora pa mora da bude po njihovom. Na primer, svaki put kada se dogovarate da nešto radite zajedno (pravite žurku, idete u šoping, hoćete nešto zajedno da trenirate…), oni hoće da svaki detalj bude po njihovom. Ako se, recimo, radi o žurci, oni hoće da odluče kakva će se hrana i piće služiti; ako i sami umete nešto da pravite od hrane, oni će određivati šta će ko da pravi; oni odlučuju kakva će se muzika puštati i ko će biti pozvan (vama kažu koga smete da pozovete ili koliko svojih prijatelja smete da pozovete), u kakvom će fazonu biti žurka (ako će u pitanju biti maskenbal, reći će vam šta vi treba da budete)… Vama se to, naravno, nimalo ne dopada – ako nešto radite zajedno, valjda zajedno treba i da odlučujete, zar ne?
Šta u ovakvoj situaciji? Može da bude dobra taktika da prvo saslušate šta vaš brat ili sestra žele, kako su oni zamislili celu stvar. Onda razmislite o svakoj stavki koju su naveli, o tome koliko vam ta stavka odgovara (recimo, hoće da vi napravite kiflice s džemom za žurku – da li vi želite da se bakćete s tim i da li ćete imati vremena za to?). Na primeru kiflica s džemom: ako ne želite da ih pravite, odbijte i ostanite pri svojoj odluci. Ako želite da ih pravite, pravićete ih onako kako se vama sviđa, to jest, vi određujete koji ćete džem ili džemove upotrebiti, da li ćete dodati i neki začin u njih (cimet, recimo) i tako dalje – ukratko, zahtev koji se i vama delimično dopada prilagođavate onome što biste i vi želeli, a zahtev koji vam se ne dopada odbijate.
Hoće li takav vaš stav dovesti do sukoba? Mogao bi, naročito ako su vaš brat ili sestra već navikli da vam naređuju. I tokom sukoba se može desiti i da brata ili sestru optužite da hoće sve da kontrolišu – nemojte bežati od toga, jer im u takvoj situaciji treba reći istinu. Može se desiti i da vaš brat ili sestra odluče da im se onda cela stvar i ne radi (u vreme žurke biće negde drugde ili će se duriti u svojoj sobi). Ne dopustite da vas to pokoleba u ostvarenju nečega što želite da uradite – oni su ti koji će propustiti super žurku, uživanje u šopingu s vama, zajednički trening sporta koji zanima i vas i njih. A vama će cela stvar, mada ne baš najprijatnija, pomoći da naučite da se izborite za ono do čega vam je stalo i da zauzmete stav prema stvarima koje vam znače. Korisna sposobnost, veoma upotrebljiva ako želite zdrav odnos s braćom i sestrama, kao i sa svima ostalima u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brat sestrakontrolatinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar