Čine da se osećate „kao gnjida“

Postoje ljudi koji su skloni tome da omalovažavaju druge, niko im nije dovoljno dobar, ili pak nekog "uzmu na zub" i onda tu osobu malo-malo pa ponižavaju i vređaju. Od takvih osoba se treba skloniti.
Zbog čega oni tako postupaju? Razlozi se razlikuju, ali uglavnom u njima postoji neko veliko nezadovoljstvo, nezadovoljstvo sobom, sopstvenim životom, time što stvari nisu onakve kakve oni misle da treba da budu… Onda se na drugima istresaju zbog toga, pokušavajući da učine da se sami osećaju bolje. Ili se desi da na vas projektuju neke svoje neispunjene snove, svoja očekivanja, i zahtevaju da vi to ispunite, vi im dođete kao zamena za njihov željeni uspeh, veruju da će njihov neuspeh imati nekog smisla i da će se osećati bolje ako vi ispunite ta očekivanja (a neće se osećati bolje, sve i da vi uradite tačno onako kako kažu, opet nikada neće biti u potpunosti zadovoljni i nastaviće da vas pritiskaju).
Šta vi tu možete? Najčešće ne možete pomoći takvim osobama, oni su nezadovoljni pa su nezadovoljni, ali možete pomoći sebi, tako što ćete se skloniti i izbegavati te osobe umesto da ih pustite da čine da se osećate "kao gnjide". Koliko god možete, svedite kontakt s takvim osobama na minimum; još je i bolje ako možete u potpunosti da se sklonite od njih.
To je nekada izuzetno teško izvesti, kao kada se radi o vašim sopstvenim roditeljima, do čijeg vam je mišljenja, makar se i sukobljavali s njima, ipak stalo, i čije vas razočaranje u vas boli, kao što vas baš zabole i sve uvrede koje stignu s njihove strane. U takvim situacijama nekad bude najefikasnije (mada i dalje nije nimalo bezbolno) pomiriti se s tim da je ta osoba takva, da nećete moći da je zadovoljite (važno je biti svestan da to nije vašom krivicom, nezadovoljstvo te osobe nema nikakvu stvarnu vezu s vama, ona je nezadovoljna sobom pa to projektuje na vas), i emotivno se okrenuti drugim ljudima, onima koji vas vole i podržavaju. I čim vam se pruži prilika da se fizički sklonite od takvih osoba (makar to bilo i tek kad odrastete i osamostalite se), učiniti to. To boli i traje, ali je i dalje bolje nego pokušavati da udovoljite nekome ko nikada zadovoljan biti neće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

osećanjatinejdzeriuticaj drustva
Komentari (0)
Dodaj komentar