Čokoladom protiv srčanih bolesti

Čokolada je korisna u borbi protiv srčanih bolesti, a pospešuje i cirkulaciju, jer smanjuje opasnost od pojave ugrušaka u krvi koji mogu izazvati srčane i moždane napade – saopštili su američki istraživači.

„Sve se više i više otkrivaju dokazi o blagotvornom dejstvu čokolade, koja sadrži flavonoide, dobre za kardiovaskularni sistem“, izjavio je nutricionista sa Univerziteta u Kaliforniji. On je dodao da se posle konzumiranja čokolade, u organizmu javlja povećani nivo antioksidanasa, kao i drugih elemenata koji povoljno deluju na krvne sudove.

Antioksidansi su supstancije koje smanjuju negativne efekte slobodnih radikala u telu. Voće, povrće, orasi i integralne žitarice veoma su bogati antioksidansima, koje inače čine prevashodno vitamini C i E.

Flavonoidi u čokoladi zapravo potiču iz kakaoa. Istraživanja su pokazala da jedna štangla čokolade sadrži flavonoida koliko i šest jabuka, ili četiri šolje čaja, ili pak 28 čaša belog vina, odnosno dve čaše crnog vina. Flavonoidi smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, koje su veoma česte u razvijenim zemljama.

Međutim, naučnici upozoravaju na to da čokolada, pored korisnih supstancija, sadrži i masnoće i šećer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar