Čuvati tajnu – ili ipak ne? (3)

Droga: vaš prijatelj ili prijateljica popuše poneki džoint, a priznali su vam i da su probali i ponešto jače (naravno, rekli su da su to uzeli samo dva-tri puta, da nisu zavisni, da mogu da prestanu kad god žele…). Pokušajte da ih nagovorite da prestanu, a ako su postali zavisni, da se leče. To im se, naravno, neće dopasti, ali ne treba odustajati.

Ukoliko uporno odbijaju da urade nešto povodom toga, trebalo bi da skupite hrabrost i razgovarate s nekim iz njihove porodice – bratom, sestrom, ili, ako ste u dobrim odnosima s njihovim roditeljima, onda s njima. U tom razgovoru morate sve pažljivo objasniti kako roditelji vaših prijatelja ne bi stekli utisak da se i vi drogirate. U svakom slučaju, što pre reagujete i što pre alarmirate da je vašem prijatelju (prijateljici) potrebna pomoć, veće će šanse imati da se izvuku.

Zloupotrebljeni: nikada, ali nikada ne biste pomislili da se nešto takvo može desiti nekome koga znate – ali vaša drugarica ili drug su bili seksualno zloupotrebljeni od strane prijatelja njihovih roditelja (ili neka još gora varijanta). Osoba koja vam se poverila moli vas da nikome ne pričate o tome – ali vi vidite koliko su očajni i uplašeni i koliko se boje da će se to ponoviti (a verovatno hoće).

Ovakvo poveravanje je zapravo nesvestan poziv u pomoć i tu nije dobra ideja da ama baš nikome ništa ne kažete. Najbolje je da razgovarate sa svojim roditeljima; idealno je i ako je moguće da vaš drug ili drugarica mogu kod vas da ostanu nekoliko dana, pa da svi zajedno smislite šta dalje. Neophodno je savetovanje sa stručnom osobom; takođe, neophodan je i lekarski pregled da bi se ustanovilo zlostavljanje i da bi mogli da se povuku pravni potezi (koji bi sprečili da se zlostavljanje ponovi).

Neke od ovih situacija su zaista teške. Tajne, u principu, treba čuvati. Ipak, neke poverene tajne su zapravo poziv u pomoć, a pošto je tajna poverena vama, vi ste jedini koji nekakvu pomoć mogu obezbediti – a kako niste Supermen da sve sami rešavate, morate potražiti dodatnu pomoć sa strane. Tada, i samo tada, u redu je da ne ćutite kao zaliveni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar