Da li je to što osećate ljubav? (1)

Neko vam se jako dopada, vaša osećanja prema toj osobi su veoma snažna. Mislite da je u pitanju ljubav, ali da li je zaista tako? Postoje izuzetno intenzivna osećanja koja se mogu pobrkati s ljubavlju, a zapravo su nešto sasvim drugo, pa nije loše znati kako da prepoznate da se baš o ljubavi radi.
Ljubav je kompleksna stvar. Kada ste mladi i nemate dovoljno iskustva, može vam se desiti (ako ćemo iskreno, dešava se i starijima) da za nešto drugo pomislite da mora da je ljubav, jer vam je i to osećanje novo, veoma je snažno, a žarko želite da već jednom iskusite tu ljubav o kojoj svi toliko pričaju. Možete jako želeti da imate seksualne odnose s nekom osobom – tu se radi o žudnji, o strasti, ali ne uvek i o ljubavi (strast je samo deo ljubavi). Možete biti opsednuti nekom osobom, želeti da je neka osoba stalno s vama i čeznuti da vas obožava i da ne može bez vas. Ništa od navedenog nije ljubav. Kako znati da nešto jeste ljubav? Razmislite o sledećim pitanjima.
Da li biste tu osobu pustili da ode od vas ako biste smatrali da je tako najbolje za nju? U ljubavi ne razmišljamo samo o onome što sami želimo, već i o onome što bi bilo najbolje za osobu koju volimo, pa makar to značilo i da je se moramo odreći. Da li biste bili voljni da čekate ako ta osoba još uvek nije spremna za seks ili ga ne želi?
Dobro pitanje je i da li mislite da biste osećali isto prema osobi koju smatrate da volite ako bi se ugojila, ili joj se izgled na neki drugi način dosta promenio. I, da li biste bili voljni da žrtvujete svoje snove da bi voljena osoba ostvarila svoje? Ne kažemo da će nužno do toga doći, niti da treba da se odreknete svega što vas raduje u životu da bi voljena osoba ispunila svaki svoj hir, nego da li biste se svojevoljno odrekli nečega što vam je bitno ako bi to bilo neophodno da voljena osoba ostvari neki svoj san.
Sutra pročitajte koja bi još pitanja trebalo postaviti sebi kada procenjujete da li volite nekog ili se radi o nečemu drugom, kao i neke savete u vezi sa situacijom kada se pitate o osećanjima te vrste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavproblemtinejdzeriveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Kad priča nešto, pola zaboravim ili uopšte ne čujem, pamtim samo fragmente. Slično se podrazumijeva i kad se „dešava“ preda mnom kao da i nije on, a jeste, a onda na to kao „zaboravim“. Ostaje ono u mislima, što „radimo“ ili nam se opet dešava. Čista stvarnost, ali druge, nove dimenzije. Možda sam suviše romantična, možda mnogo toga uobrazila, ali jako dugo se „znamo“ i znamo sa ove distance bez granica, svaku mi misao pročita i prije nego što je izgovorim, svaki put se plašim da ga pozovem kao da je potpuni stranac, nov, neotkriven i zauvijek nedostupan. Zna i ono što ne mogu ni da zamislim, zadovoljstvo, i ja ga obožavam, a ne „samo“ volim. Par smo, ali razdvojeni u istom. Voljela bih da i on o meni nešto ovako napiše, jer i to zna i to vrlo dobro. Jedino pismo od njega sam uništila, jer se nije dopalo mužu, jer za njega on uopšte nije zainteresovan i gnjavim ga, ah, i ljude oko njega. Dođe mi da iskočim iz kože!

  • Nataša Gajić

    Pa, to je zbilja nesebično. A dilema ima još mali milion.Da li vas voli ako ga se poslije uopšte i ne sjetite, ili vi njega, i nije da se nije desilo baš ništa, jer bio je prvi? Ili, da li vas voli ako je bio prisutan kad su se drugari malo poigrali sa vama dok ste spavali u hotelskoj sobi i nije vas probudio, pa se ni toga, naravno, ne sjećate, čak ni ne znate pravo? Desilo se kasnije još, a on uvijek tu negdje kao vaša nijema sjenka? I da li vas voli, ako je dijete njegovo na volšeban način, jer „nikad niste bili skupa“, a u braku ste sa drugim čovjekom, jer njega niste mogli dočekati i mislite da je to u redu, u stvari mislili ste dok vam nije rekao sve i tako vas „probudio“ malo ranije? A na stranu, da li vas voli kad je neprestano prisutan na čudan i jedinstven način, sve zna i u svemu kao da učestvuje, prati vas sa distance koja to i nije, kao razgovorljiva sjenka, nevidljivi kućni prijatelj, ako ga znate, nikako čudo? Voli li vas ako „glumi“ na vaše rijetke telefonske pozive i vi isto tako? Ne dovoljno, zbilja ne, ali ima tu još toga. Nije oženjen i živi s mamom, još uvijek! Znam, znam, još!