Da li ljubljenje spada u varanje?

Pitanje iz naslova je veliki broj i tinejdžera i nešto starijih postavio kako sebi, tako i drugima. Vaš dečko ili devojka koji su se ljubili s nekim sa strane verovatno će vam reći da to nije prevara, a opet, vas će boleti kao da ste prevareni. I šta je onda tu istina?
Postoji više načina da prevarite voljenu osobu. Obično se pod preljubom, neverstvom ili prevarom misli na to da dečko ili devojka imaju seksualne odnose ne s osobom s kojom su u vezi, već s nekim sa strane; međutim, neki će i sajber-seks, iako nije došlo do fizičkog kontakta, smatrati neverstvom, a postoji i emotivno neverstvo, kada vaš dečko ili devojka nekoj osobi suprotnog pola, neretko se radi o tome da tvrde da su samo prijatelji, emotivno pružaju više nego vama i odbijaju da prekinu ili smanje kontakt s tom osobom čak i ako vas takav njihov odnos povređuje, to jest, ta osoba im je emotivno bitnija od vas; ili vi to radite svom dečku ili devojci.
I, gde bi tu spadalo ljubljenje s nekim ko vam nije dečko ili devojka, a u vezi ste? Teško bi to bilo precizno klasifikovati – a precizna klasifikacija nije ni neophodna. Ono što je tu bitno jeste da takvim ponašanjem veoma povređujete voljenu osobu (ili bar osobu koja bi trebalo da je voljena, ukoliko ste već s njom u vezi). Takvim ponašanjem vi izdajete njeno poverenje. U krajnjoj liniji i ne bude bitno da li se radi o prevari – dovoljno povredite dečka ili devojku da vas ostave, izuzev ako su toliko nesigurni u sebe da se ne usuđuju da prekinu vezu u kojoj su nesrećni.
Zar je ljubljenje toliko velika stvar? Jeste. Neki ga smatraju čak i intimnijim od seksa. Pored toga, zamislite da vi vidite svog dečka ili svoju devojku kako se ljube s nekim onako kako se inače ljube s vama, ili da čujete da su se tako ponašali. Da li bi vam bilo svejedno? Da li biste mislili da to nije ništa, malo se zabavljaju, nema to veze? I, čak i ako bi to za vas bilo ništa, a verovatno ne bi, da li je to nešto nebitno i za osobu s kojom ste u vezi? Ako to njega ili nju povređuje, zbog čega to radite?
Molimo vas, ukoliko ste u vezi, bez ljubljenja s nekim sa strane (takođe, bez ljubljenja s tuđim dečkom ili devojkom). Bila to prevara ili ne, povređujete osobu s kojom ste u vezi, što znači da to ne bi trebalo raditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolljubavljubljenjepoljupcipovređivanjeprevaratinejdžerivaranjeveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola Dimić

    Pa ja mislim dok nema seksa, da još nije prevara.