Da vas ne iskoriste u vezi (2)

Juče smo pisali o poreklu straha „u vezi će me samo iskoristiti“, straha koji se najčešće stekne u sopstvenoj porodici i teško je s njim izaći na kraj. Danas možete pročitati kako da prepoznate pokušaj iskorišćavanja u vezi i kako da te pokušaje uspešno sprečite.
U porodici stečeni strahovi teško se prevazilaze, ali to ipak nije nemoguće. Glavno je znati da vas u ljubavnoj vezi može iskoristiti samo ona osoba kojoj to dopustite – a vi nikakvog razloga nemate da bilo kome dopuštate da vas koristi (barem ne kad se o ljubavi radi; nažalost, ako je vaša sopstvena porodica takva da vas iskorišćava, tu ne možete mnogo dok još uvek finansijski zavisite od njih – čim i sami počnete da zarađujete, možete početi da odbijate ono što je puko iskorišćavanje). E, sad, kako uopšte prepoznati da je nešto iskorišćavanje?
Sve emotivne ucene su pokušaj da vas iskoriste („Spavaćeš sa mnom ako me voliš“, „Ako mi to ne kupiš/ne daš mi novac, ti me ne voliš“, „Ako ne ideš sa mnom, ti me ne voliš“…). Sve što se od vas zahteva, a da vi to ne želite da uradite, jeste pokušaj da vas se iskoristi. Naravno, ako neko nešto baš želi, može vam reći da bi mu to-i-to mnogo značilo, ali ne sme da insistira ako vi to i dalje ne želite da uradite ili da pružite. Sve ovo ne znači da vi u vezi ne treba ništa da pružate – ali pružajte ono što vi želite. Može se desiti da nakon izvesnog vremena shvatite da ste pružali pogrešnoj osobi jer ste pružali samo vi (u vezi treba da pružaju oboje) – tada priznate sebi da ste se prevarili i da ste pogrešili, ostavite sebičnjaka ili sebičnjakušu i idete dalje.
I, kako se zaštititi od iskorišćavanja u vezi? Tako što ćete odbiti da budete iskorišćeni – tako što ćete odbiti da uradite ono što ne želite. Ima momaka i devojaka koji su veoma vešti manipulatori i mogu vas navesti da pomislite da želite nešto što zapravo ne želite, ali nakon nekog vremena postanete svesni, po tome što se u vezi osećate loše i po tome što uvidite da vam ne pružaju ništa što vam stvarno znači, da vama manipulišu – i tada manipulatore ostavite, a veza vam nije bila beskorisna jer ste naučili da prepoznajete i njih i njihove fore. Plus, manipulatorima je teže da nešto uspeju s vama ako vi sebe dobro poznajete i svesni ste šta je ono što želite.
Mada strah od toga da ćete biti iskorišćeni može biti jak, u praksi vas može iskoristiti samo onaj kome dopustite da vas tera na nešto što ne želite, ili onaj ko vas izmanipuliše – manipulatore s vremenom naučite da prepoznajete, a zahteve za ono što ne želite odbijajte, i bićete bezbedni od onoga što vas toliko plaši. I još nešto: ako se vi ponašate veselo u opušteno, a ipak s čvrstim stavom i svešću o tome šta kod vas prolazi, a šta ne, znatno su manje šanse da uopšte budete zanimljivi onima koji bi samo da iskoriste – oni uglavnom traže zgrčene, uplašene i bespomoćne, jer im je s njima najlakše. Dakle, samo hrabro u vezu (s nekim ko vam se stvarno dopada, naravno) i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emotivne uceneiskoriscavanjestrahveza
Komentari (0)
Dodaj komentar