Devojke su jače od dečaka

O muškarcima se obično govori kao o jačem polu, ali odavno nije novost da su u nekim stvarima žene (ili devojke) ipak jače. Jedan od takvih primera je osetljivost na stres – tu bi se muškarci mogli nazvati slabijim polom.

Na šta ovde mislimo? Stresne situacije se događaju svima, bez obzira na pol. Problemi u školi, problemi u porodici, ili i gore stvari, kao što je smrt nekoga ko vam je drag, nasilje u vašoj sopstvenoj porodici (hej, zar ne treba tu da se osećate bezbedno i zaštićeno?), brige zbog novca (ne mislimo samo na brige zbog toga što nemate za slatkiše ili za nove patike), razvod roditelja… Sve se to može desiti (naravno, nadamo se da neće) bilo kome od vas. A devojke, izgleda, lakše prevazilaze takve krize.

Nedavno je u Finskoj sprovedeno istraživanje nad 3.000 ispitanika (istina, bili su odrasli, ali princip je isti) – pitanje je bilo kako reaguju na stvarno loše događaje u životu. Pokazalo se da su muškarci mnogo osetljiviji na duhovne i na fizičke patnje prouzrokovane stresom, to jest, da će oni, kad su pod stresom, lakše nego „nežniji pol“ dobiti psihičke probleme, ili se fizički razboleti, ili postati alkoholičari, ili posezati svaki čas za cigaretama.

Da li to znači da su devojke neosetljivije od dečaka? Nipošto. Nezavisno od ovog istraživanja saznalo se da devojke jače osećaju fizički bol nego muškarci, to jest, povreda istog intenziteta devojku će više boleti nego dečaka. Što se tiče psihičkog bola, ne možemo reći ko ga jače oseća, ali i ne radi se o tome ko jače oseća bol, nego kako ko na njega reaguje.

Naime, dečaci i muškarci su skloni tome da bol drže u sebi, da pate sami. Za razliku od njih, devojke i žene će podeliti tugu i bol s prijateljima i porodicom, i tako je lakše prebroditi. Zato, momci, kad vas nešto boli, emotivno ili fizički, ne ustežite se da to i priznate. Dopustite da drugi podele vaš bol, tako ćete manje patiti. A s vremenom, možda, i uspete da povratite titulu „jačih“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Hajde da se bolimo. Pa, ko više izdrži… Evo ti „ljekić“!