Dobar (i jeftin) hobi za celo društvo: planinarenje

Voleli biste da sa društvom „zbrišete“ iz grada na ceo dan, da se lepo zabavite, recimo, negde u prirodi. Međutim, treba se dogovoriti sa svima, svako bi hteo na neko drugo mesto, pa treba sve to i organizovati – zbrka. Bolje da odmah odustanete; znate da nema šanse da se svi složite i još i organizujete, bar ne u ovom životu. Šmrc, a tako vam se išlo nekud…

Ne odustajte! To se može uraditi i, što je još bolje, ne morate vi da se mučite oko organizacije, a i kad je o biranju reč, to je izbor tipa: „Tad-i-tad se ide tu-i-tu, hoćete ili nećete?“ Ne zvuči loše, ali sigurno puno košta? Ne, uglavnom je dostupno svačijem džepu. O čemu se radi?

Reč je o planinarskim društvima. Oni za svoje članove (a članarina je smešno niska, simbolična, i plaća se jednom godišnje) organizuju izlete i pohode; nekad i zimovanja. Pohodi traju nekoliko dana i umeju da budu fizički prilično zahtevni, tako da to nije nešto u šta bi odmah trebalo da se upuštate. Međutim, ima dosta jednodnevnih izleta; nekad su to izleti na planine, a nekad i po drugim lepim mestima širom zemlje (recimo, jezerima). Na planinama se često dosta napešačite, ali uvek možete unapred da se raspitate kako to izgleda i koliko tu ima „pentranja“, pa da se onda opredelite u skladu sa svojim mogućnostima. Sve je lepo organizovano i uglavnom besprekorno funkcioniše (osim ako se neko „pravi mangup“, pa se udalji od grupe a da nikog ne obavesti).

Cena? Sitnica. Uglavnom se plaća samo autobuska karta do mesta u koje idete; hranu i piće, kao i na svaki izlet, nosite sami. Korisno je poneti i neke sitnice kao što su flasteri, vlažne maramice i slično; ne brinite, ako niste sigurni šta će vam biti potrebno, uvek možete pitati bilo kog iskusnijeg iz planinarskog društva.

Dakle: za cenu autobuske karte dobijete celodnevni izlet na planini, imate priliku da vidite sve i svašta (zavisno od toga kud odete), da se super provedete sa društvom, a ako ponesete i fotoaparat, možete posle i slikama da se hvalite pred celim odeljenjem. Nema muke oko organizacije, nema jurenja ortaka niti nečijeg starijeg brata sa kolima i vozačkom dozvolom – ima samo uživanja.

Lepo se provedite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar