Drugarica je jako nesigurna

Mnogima se čini da bi bilo lepo kada bismo mogli uvek da budemo puni samopouzdanja i radosti, umesto da se često "kidamo" oko nečega. Nažalost, nije neobično da je neko nesiguran i zbog toga često pod stresom, i nije nimalo lako kad gledate dragu drugaricu kako se nervira i loše oseća i kako ima loše mišljenje o sebi i svom izgledu.
A super je. Pametna je i simpatična i uopšte vam nije jasno zašto misli da je ružna kad stvarno baš slatko izgleda. I uz to je super drugarica, dobra je, lepo se ponaša prema svima… Brine vas što ima toliko loše mišljenje o sebi; plašite se da će napraviti neku glupost, da bi mogla na neki način da naudi sebi.
U pubertetu, normalno je da devojka postane jako svesna svog izgleda, da na to dosta obraća pažnju. I onda počne sebe da poredi s kompjuterski obrađenim slikama glumica i manekenki; možda teoretski i zna da to uopšte nije realna slika kako lepa žena izgleda, ali ako je već nesigurna u sebe, moguće je da svejedno teži da izgleda kao te slike, da teži nemogućem. I oseća se loše jer to ne može da postigne. Ima devojaka koje će, da bi postigle nemoguć izgled, izgladnjivati sebe, vežbati dok se ne onesveste, čeznuće i za estetskom hirurgijom samo da bi više izgledale kao slike koje vide u časopisima…
Šta vi da učinite ako je vaša drugarica toliko nesigurna i toliko pod stresom da se plašite za nju? Nastavite da se družite s njom, nemojte da menjate ponašanje prema njoj, budite ista vesela i dobra drugarica kakva ste i ranije bile. Moguće je da će je to proći; mnogi imaju fazu u kojoj se loše osećaju, u kojoj žele da izgledaju kao neka slika koju su videli, pa ih to prođe. Ako ne prolazi, i ako se plašite da bi ona sebi mogla da učini nešto loše, obavezno se obratite starijoj osobi kojoj verujete i recite joj šta mislite da se događa. Odrasli su tu da vam pomognu, a ako se radi o ozbiljnom problemu, to vi ne možete same da rešite, ma koliko vam drugarica bila draga i ma koliko želele da joj pomognete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojkenesigurnostpodrškaprijateljicaprijateljstvotinejdžeritinejdzerkezabrinutost
Komentari (0)
Dodaj komentar