Fiksne proteze mogu biti slatke

Fiksne proteze su nešto što se nosi zbog zdravlja, i tu nema šta: ako morate da je nosite, morate. Nije mali broj onih koji se boje da će ih fiksna proteza naružiti – devojke se često boje toga – ali devojci punoj samopouzdanja proteza neće nimalo smetati, a ako ste stidljive, naći će se mnogi momci koji smatraju da izgledate baš slatko.
Kad je devojka vesela i puna samopouzdanja, ona će uvek izgledati dobro. S fiksnom protezom, na neki način, vesele devojke i momci izgledaju još i bolje – nasmejani, ne stide se toga što im se vidi proteza, pa šta ako se vidi? To je nešto što se nosi zbog zdravlja zuba, da budu pravilniji, lepi i beli, i što će nakon izvesnog vremena skinuti, i osmeh će im još jače blistati. Ako nekome taj prizor smeta, ne mora da gleda (neretko su oni koji se podsmevaju onima s fiksnom protezom i sami sa zubima koji nisu u najboljem stanju – zapravo, nije nemoguće da vam kaže da ta proteza izgleda odvratno neko ko zbog nebrige ima braon krnjetke zuba).
U redu, super za one pune samopouzdanja, ali šta ako ste vi uvek bili stidljivi i malčice (ili i malo više) nesigurni u sebe, i postali ste još i nesigurniji otkako su vam stavili fiksnu protezu? Nasmešite se tako da se proteza vidi (nemojte samo da ispadne kao da se kezite). Ozbiljno. Uspostavite kontakt očima s nekim ko vam je simpatičan, skupite hrabrost i nasmešite se. Osmeh ulepšava lice, stidljiv smešak mnogi smatraju slatkim, a to što se, uprkos nesigurnosti koju osećate i dalje smešite i ne krijete protezu moglo bi da deluje beskrajno simpatično – moglo bi i da ponekog navede da vam u sebi čestita na hrabrosti. Ne bojte se, fiksna proteza nikog stvarno ne naruži, a i svesni ste da će vam je posle izvesnog vremena skinuti.
Naravno, glavna stvar u vezi s fiksnom protezom je zdravlje zuba, usne šupljine i vilice, što između ostalog znači i da se treba vrlo redovno pridržavati pravila o higijeni (parčići hrane zaglavljeni između proteze i zuba zaista ružno izgledaju, a loša higijena bi mogla da upropasti sve ono pozitivno što pokušavate da postignete protezom), ali lepo je znati i da vam ona zapravo ne kvari izgled niti vas čini manje privlačnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgledprotezatinejdzeri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Plava Šeherezada

    Ovo je ukratko moja priča. Kad sam bila mala, mama mi je vadila mlečne zube, ali očnjake nije mogla sama pa smo se odlučile za stomatologa. Moja mama je imala puno obaveza i stalno je odlagala to. Nakon nekoliko dana očnjaci su počeli da rastu ‘iz desni’. Videvši to, majku sam odvela odmah kod zubara, ali bilo je kasno. Dvojke su mi izrasle polovično iza jedinica, a očnjaci gore. Ni na šta nije ličilo, pa sam se odlučila u 5. razredu da to ispravim. U početku sam je nosila, ali kasnije sve ređe i ređe, promenila sam do sad 3 takve proteze i nema pomaka. Onda sam u 7. razredu videla svoju drugaricu kako je uzela belu fiksnu protezu. I meni se svidela. Pratila sam njeno stanje i zubi su joj bili stvarno perfektni. Onda sam rekla majci, ali dobila sam razočaravajući odgovor da mi nemamo para za takvu protezu. Prolazile su godine i godine, mene je sve više društvo zezalo kada se nasmejem, najviše su me imitirali. U tom trenutku ja bih pognula glavu i otišla da plačem u nekom ćošku, zašto ja u stvari ne mogu da budem kao i sva druga deca. Sada sam u srednjoj školi i moje iskustvo sa momcima je užasno. Prilazili su mi samo najbolji momci, ali ja sam bila prestidljiva da se nasmejem iz straha da će me odbaciti zbog mog osmeha. Ali moje veze traju isključivo nedelju dana, jer ko hoće devojku sa ružnim zubima? Onda sam štedela, odricala se hrane u školi, odeće itd. i skupila sam novac. Otišla sam sa majkom kod zubarke i rekla mi je da izvadim četvorke . Taj dan sam je odmah izvadila, a juče sam izvadila drugu. Jedva jedem, jedva pričam. Pošto je danas Dan državnosti, idem sutra da je stavim. Konačno. Niko me više neće ismejavati i podsmevati mi se iza leđa, to me iskreno još uvek jako povređuje. Nadam se da će sve biti ok. 🙁

  • Marta Ilić

    Ovo mi se stvarno sviđa. Mogu da se kladim da je ohrabrilo mnogo devojčica koje nose fiksnu. Mislim, ja nisam jedna od njih, jednostavno sam videla ovo da je proteza slatka. A to je tačno i baš je jedna moja drugarica skoro stavila i ja sam joj baš rekla da je stvarno slatka, ali mislim da mi nije poverovala, ima kompleks zbog toga, a ne bi trebalo da ima. Normalna je stvar, i nije jedina, i ona to zna, ali je sramota zato što misli da će da je ismevaju. Dobro, oslobodiće se. Uglavnom, sviđa mi se članak, dobra je ideja i verovatno veoma efikasna.