„Hepi sleping“, šta je to?

Među britanskim tinejdžerima je već neko vreme aktuelna pojava zvana hepi sleping. Hepi sleping zasad ne postoji kod nas, i mi se iskreno nadamo da nikada neće postati naš običaj, ali neki njegovi elementi nisu nepoznati ni našim tinejdžerima.
Sam naziv hepi sleping (happy slapping na engleskom) mogao bi se prevesti kao „veselo ćuškanje“. Najbezazleniji oblik je kad vas neko udari (pljesne, ćušne, šutne) u prolazu, bez ikakvog posebnog razloga ili provokacije s vaše strane. Već ni to nije ni bezbolno ni prijatno, mada se pokušava da se to prikaže kao šala (zato ono „veselo“ u nazivu), a hepi sleping često ide i dalje od toga.
Hepi sleping može da uradi pojedinac (u najvećem broju slučajeva radi se o tinejdžerima – tinejdžeri su i „hepi sleperi“ i žrtve), ali to može biti i grupa – grupa koja će vas ćuškati, nekada vam i oteti novac (mada se hepi sleping ne obavlja primarno zbog materijalne koristi), nekada vas i prebiti. Sve to dešava se potpuno neočekivano, bez ikakvog razloga. Zabeleženi su i slučajevi da je neko zapaljen (bukvalno), da je bilo napada na seksualnoj bazi, dolazilo je čak i do silovanja, pa i ubistava.
Ono što je gotovo redovna pojava prilikom hepi slepinga jeste da se to snimi, bilo putem mobilnog telefona, bilo, znatno ređe, nekom kamericom. Zatim se snimak distribuira preko mobilnih telefona, a nekada se pušta i preko Interneta. Sve u stilu: „E, vidi koji sam mangup, vidi šta sam uradio ovome/ovoj“. Kod nas ova komponenta sa snimanjem ne postoji, bar ne kao ustaljena praksa, dok opisani napadi nisu baš retki – klasično maltretiranje i nasilje.
Zna li se zbog čega hepi sleperi to rade? Neki od njih kažu da im je bilo zabavno da to urade, ili im je u tom trenutku bilo dosadno. Nagađa se da distribuiranjem snimaka svojih „podviga“ pokušavaju da steknu i neku vrstu slave. Naravno, ne postoji opravdanje za ovakvo ponašanje, jer je to nasilje.
Šta uraditi ako ste žrtva nečeg ovakvog? Isto što i prilikom bilo kog nasilja – pokušajte da se odbranite, a kasnije svakako nekom odraslom ispričajte šta vam se desilo. Nasilnici su u principu kukavice (što uopšte ne znači i da su bezopasni!), pa se dešava da odustanu ako njihova žrtva nije toliko bespomoćna kao što su se nadali ili ako redovno budu oštro kažnjeni za svoje ponašanje. Korisno je i da izbegavate da budete sami, jer time što ste u društvu smanjujete verovatnoću da budete meta napada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hepi slepingmodanasiljetinejdzeriveselo cuskanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Tanja Jakošević

    Ja sam odavno čula za to, dosta je zastupljeno i u mojoj školi. Dosta mojih drugova pravi takve filmove (samo malo bezazlenije) i onda su kao face i učvršćuju svoj status. Meni je to nekad bilo smešno i zanimljivo (ali samo kad se međusobno gurkaju), ali kad su preterali, shvatila sam koliko je to imbecilno i glupo!